Bu tarih seneler boyunca “Sevgililer Günü” olarak kutlanmış olsa da, kökeni çok daha farklı bir olaydan gelmektedir. Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanır.
Valentine ismindeki bir din insanının adına ilan edilen bir bayram günüdür. Valentine ya da Valentinus, Hıristiyan inanışına göre, Roman azizlerinden biridir ve 269 yılında öldürüldüğü düşünülmektedir. “Aşıkların Azizi” olarak bilinen Valentine, kelime anlamı olarak da “hoşlanılan kişi” demektir.
İmparator Claudius, evli erkeklerin askerlik konusunda başarılı olmayacaklarını düşünüyordu ve evlenmelerini doğru bulmuyordu. Savaş ve askerlik tutkunu bir insandı. Bekar erkeklerin daha iyi savaşacağını düşünüyordu, bunun sonucunda, bir yasak koymuştu “Asker erkekler evlenemez” Bunun sonucunda Valentine haksızlık olduğunu düşündü ve kuralları çiğnedi, evlenmek isteyen çiftlerin evliliklerini gizlice ayarlamış oldu ve onayladı. Claudius bu olayı öğrendiğinde Valentine ilk olarak hapis cezasına uygun görüldü sonra da ona ölüm cezası verildi. Valentine, öldürüleceği günden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine aşık oldu. Ve “Valentine’ninden” imzalı bir aşk notunu ona verdi.
Bu hikaye şu anda çok fazla bilinmese de kapitalist sistemin bir aracı olarak “Valentine Day” yani “Sevgililer Günü” kutlanmaya devam etmektedir. Birçok ülkede müthiş bir alışveriş çılgınlığının olduğu bu tarihte, bazı ülkelere de yasak koyulmuştur. Örnek olarak, Suudi Arabistan’da resmi olarak da sevgililer günü kutlamasında kullanılan ürünlerin satışı yasaktır. Özbekistan, Türkmenistan, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan Sevgililer gününü kutlamayan ülkelerdir.
Günümüzde, pazarlama konusunda oldukça ustalaşan devletler, bu tarihi önemli bir tüketim tarihi olarak görüyor ve popüler kültür araçlarıyla halka sunulan nesneler aracılığıyla bu günü bir çılgınlığa dönüştürüyor. Resmi verilere göre ABD’li tüketiciler Sevgililer Günü’nde hediye ve kutlama yemeği gibi etkinlikler için kişi başı 147 Dolar harcıyor. ABD’de büyük bir ticari sektör olan Sevgililer Günü, dünyanın birçok ülkesinde de ekonomiye canlılık katan faktörlerden biri olarak görülüyor.
14 Şubat’ta en çok tercih edilen hediye olarak çiçek, 2,3 milyar dolar harcanan ürün olarak en popüleridir. Çiçekten sonra hediye kartlarına da 2 milyar dolar harcanmıştır. Dünyadaki ekonomik kriz, hediye almayı etkilemezken, en çok kredi kartlarıyla harcama yapılması da gözlerden kaçmamaktadır. Bankalar arası Kart Merkezi’nin verilerine göre 14 Şubat Sevgililer Günü’nde yaklaşık 2,5 milyar TL harcanmıştır. Bu harcanan miktar kartlı şekilde ödeme yapılarak gerçekleştirilmiştir.
Son beş yıldaki değişim genelde artarak ilerlerken, 1 milyar liranın altına düşmemektedir. Kartlı ödemeler son beş senede sırasıyla 1,3 milyar, 1 milyar, 2,2 milyar ve 2,5 milyar Türk lirası olmaktadır. Bir diğer nokta ise internet harcamalarında olmuştur. Her sene giderek artan internetten alışveriş yapma çılgınlığı, 8 Şubat ve 14 Şubat arasında rekor harcamaların yapıldığını göstermiştir.
Şu andaki durum göstermektedir ki 14 Şubat günü bir hikaye olmaktan çıkmış, ülkelerin yarış haline girdiği bir tarih olmuştur.
[zombify_post]
0 Yorum