Felsefi Sorgulama Nedir?
Hangi sorular “felsefe” alanını kapsar?
Bugün sizinle felsefi olarak sorgulama tam olarak ne demek bundan bahsedeceğim. Günlük hayatta karşılaştığımız sorunlar veya sorular felsefe ile bağlantılı mıdır? Daha basit anlatım ile, “Hayattaki her soru felsefe sorusu mudur?"
Felsefeyi felsefe yapan şey, sorular sorabilme ve problemi görebilmek bunun üzerine de kafa yormaktır. Felsefe, bilgelik, erdem ve sevgisidir. Öte yandan İlkçağ Yunan filozofu Sokrates’e göre felsefe, neleri bilmediğini bilmek iken, Platon’a göre felsefe, gerçekliğin hakiki doğasını kavramak, tek tek her şeyin ne için olduğunu bilmek yani amaçların bilgisine sahip olmak anlamına gelir. Orta çağ düşünürü Augustinus’a göre felsefe, Tanrıyı bilmektir, gerçek felsefe ile gerçek din özdeştir.
Peki gerçek ile doğru arasındaki fark nedir?
Gerçek söylenen şeyin konusu olan şeydir ve nesnel dünyada bulunur. Güneş, toprak, ay gibi. Ancak güneş ısısı ile ilgili bir durumda, hava sıcaksa ve biz hava sıcak cümlesini kuruyorsak, bu doğrudur. Tam tersi de yanlıştır. Felsefe soruları günlük sorulardan yalnızca kökleri itibarıyla ayrılmakla kalmaz. Felsefe sorusunun cevabı eylemlerden değil, düşünceden ve dilden geçmektedir. Felsefi düşünce eleştirel tavra dayalı bir düşüncedir.
Bilim ve felsefe arasındaki fark nedir?
Anlam ve değer sorunlarıyla bilim ilgilenmez. İnsanın anlama ve sorgulama arzusunu ancak felsefi düşünce tatmin edebilir. Evren içindeki yerini yaşamın anlamını ne tür bir yaşamın bireysel ve toplumsal olarak en iyi yaşam biçimi olduğunu ruh ve beden arasında ne fark bulunduğunu, ölümün bir son olup olmadığını sorgulayan insan, varoluşunun anlamıyla ilgili temel felsefi sorulara yanıt aramaya çalışan bir varlıktır. Bilim tam olarak insan aklının ürünüdür. Evreni açıklamak için çalışmalar yapar. Bilim deney ve gözlem metodunu kullanır. Felsefe olması gereken ile uğraşır.
Zihin konforu nedir? Felsefe ile zihin konforunun dışına çıkılması ne demektir?
İnsan zihni doğduğumuzdan beri belirli bir yönlendirme içerisinde takılıp kalmıştır. Bazı kalıplarla düşünmeye, davranmaya başlamıştır ve buna da alışmış durumdadır. Felsefe ile insan, farklı kalıplar içerisinde sorgulamalar yapmaya başlar ve farklı bakışlar elde eder. Bununla beraber de kalıp dışına çıkmaya başlar. Yeni sorgulamalar ve kendince cevaplar bulmaya başladığı zaman da konfor alanını terk etmiş olur.
Herkesin en çok merak ettiği "maddi yön" de felsefe hakkında; iş olanakları hakkında tamamen öznel bir bakış açısı ile yorum yapacağım. Felsefe ders olarak görülmemesi gereken bir bölümdür, bakış açımızı değiştirir ve olaylara daha objektif bakmamızı sağlar. Felsefe mezunları formasyon alarak öğretmen olabilirler fakat bu sene formasyon eğitimi kalkmış durumdadır. Yüksek lisans yapıp eğitim hayatlarına devam etmek bir seçenektir. Halkla ilişkiler Uzmanı olarak, Milli Eğitim Bakanlığında, Kültür Bakanlığında çalışma imkanları vardır. Üniversitelerde çalışma, yazar olma ve basın yayın kısmında çalışma imkanları da vardır.
0 Yorum