Yeni Nesil Radyoculuk – Podcast Nedir?
‘SİS’ adlı yazım için tıklayın…
Diğer ’Teknoloji’ içeriklerine ulaşmak için tıklayın…
Seneler geçtikçe hayatımıza yeni kavramlar girer ve yine seneler geçtikçe eskiyerek yerini yenilerine bırakır.
Bundan yüzyıllar önce internet, televizyon, radyo, telgraf gibi teknolojiler o zamanın medeniyetlerine belki de büyü gibi gelirken, milenyum çağının biz tüketici toplumuna yetişemeyen ve süratle demode olma yolunda ilerleyen kavramlar olarak yerini alıyor.
Teknoloji hızlı bir olgudur. Sürekli ilerler ve hayatın birçok alanını kolaylaştırır. Beraberinde ise yeni kültürler, yeni hobiler ve yeni iş imkanları doğururur.
Bunlara yüzlerce örnek verilebilir ancak biz şimdilik radyoyu ele alalım ve başlayalım.
1800’lü yılların sonunda tam olarak mevcut haline gelin radyo, o günden bu yana etki alanını genişleterek ilerlemiştir.
Palazlanma sürecinde gerek savaşlarda, gerek reklamcılıkta, gerekse müzikte önemli roller üstlenmiştir.
1900’lü yılların ilk yarılarına kadar altın çağını yaşadıktan sonra, tabiri caiz ise televizyonun hegomanyasına karşı koyamamış ve yerini yavaşça ona bırakmıştır.
Yine bu yüzyılın sonlarına doğru internetin yaygınlaşması ile daha da önemini yitirmiş ve kullanım alanları iyiden iyiye kısıtlanmıştır.
Günümüzde ise belirli bir kitlesi olan ancak eski popülerliğinden uzak kalmış radyoculuk, yerini yavaş yavaş yeni bir kavramı bırakmıştır. Bunun adı ise podcast…
Podcast Nedir?
Genel itibari ile seri şeklinde yayınlanan dijital ürünlerin, internet üzerinden indirilip ya da canlı olarak dinlenmesi olaylarına podcasting denir. Bu dosyaların tümüne de podcast dosyaları ismi verilir ve eski radyo mantığına benzer olarak, çoğunluğunda görüntü yoktur. Kayıt edilmiş ses dosyaları çeşitli teknolojik araçlar yardımıyla dinlenilir.
Kelime anlamı ise 2000’li yıllarda ortaya çıkan iPod ‘un ‘pod’ yani kapsül sözcüğü ile brodcast (yayın) kelimesinin birleşmesi ile ortaya çıkmıştır.
Podcastin ilk örnekleri iPod için çıkmış olmasına karşın günümüzde birçok platformda podcast yayınları yapılmaktadır.
Podcaster Nedir ve Ne Tür İçerik Üretir?
Podcast kaydı alıp bunları yayınlayanlara podcaster denir. Herhangi bir konuda içerik üretebilen podcasterların en çok tercih ettiği konular ise eğlence ve eğitim sektörü üzerinedir.
Podcast ile Radyo Arasındaki Farklar Nelerdir?
Prensipte birbirine çok benzer olan bu iki kavramın en temel farklılığı, podcast yayınlarının kaydedilebilir olmasıdır. Sonrasında isteyen herkesin ulaşabileceği bu dosyalar, podcasti radyodan ayıran en önemli unsurlardan biridir.
Podcastin Dinleyici Kitlesi Kimlerdir?
Her geçen gün artan podcast dinleyeci kitlesini tek bir sıfatla nitelendirmek doğru değildir. Bu söylem beyaz yakalıların ya da öğrencilerin, okula ve yahut işe giderken dinledikleri podcasterlardan yola çıkarak, podcast kitlesinin sadece bu iki güruha ait olduğunu söylemek gibi yersizdir. Yediden yetmişe her yaş kitlesine hitap eden podcast yayınları mevcuttur ve dinleyici kitleside oldukça geniştir.
Sürekli azalan tahammül sınırlarını da hesaba katarsak, artık video izlemeye bile üşenen neslin artması ile podcaste olan ilgi daha da artacak gibidir.
Dünya çapında iPod ların artması ile palazlanan podcast, ülkemizde ise son beş yıldır terakkisini sürdürmeye devam etmektedir.
Farklı sektörlerden bilgilendirici ve eğitici podcast kanallarının yanı sıra, eğlendirmeye yönelik kaliteli mizah sunan podcasterlar, günümüzde bir bir artmaktadır.
Mevcut şartları ve talepleri göz önünde bulundurursak, hayatımızda podcast kelimesini daha çok duyacağımız kaçınılmaz bir gerçektir.
Podcasti Hangi Platformlardan Dinleyebilirim?
Podcaster, programını hangi platformda yayınlarsa orada dinleyebilmenize karşın, birden fazla dijital platform podcast yayınlarına izin vermektedir. Bunların başlıcaları ise şunlardır.
- iTunes
- Spotify
- Google Podcast
- SoundCloud
- Sprekaer
Türkçe İçerik Üreten Podcast Kanalları
Ülkemizde ise bu işi kaliteli olarak sürdüren birçok kanal vardır. kanalların Bazılarını örnek vermek gerekirse:
0 Yorum