Yavru Kedi Anne ve Babaları Buraya!

Sütten kesilmemiş, annesi olmayan yavru kedilere nasıl bakılmalı? Gelin sizlere tecrübelerimden biraz bahsedeyim. 9 dakika


Sokakta yürüyorsunuz ve cılız, şirin bir sesle irkildiniz. Merakla aradınız sesin sahibini. O da ne? Küçük, sevimli kedi yavrularıyla karşılaştınız ve şefkatinize yenilip bakmaya karar verdiniz. Peki nasıl bakılır bu kedilere? Neye ihtiyacımız var? Nelere dikkat etmeliyiz? İşte bu yazı tam sizin için!

Öncelikle yavru kedileri almadan önce annesinin olup olmadığını birkaç gün gözlemleyin. Annesi ihtiyaçlarını gidermeye ya da daha güvenli bir yer bulmaya gitmiş olabilir. Bu toplumumuzun çok sık hataya düştüğü algılardan. Her yavru terk edilmiş değildir ve unutmayın hiçbir şey bir annenin yerini tutamaz. Özellikle sütten kesilmemiş bir yavru için anneden ayrılmak, ölümcül bile olabilir. O yüzden annenin olmadığından emin olun. 

Peki ilk olarak ne yapmalısınız? Öncelikle eve gelir gelmez sıcak su torbası ayarlıyor ve bir havluya sarıyoruz. Eğer su torbanız yoksa su şişesine sıcak su koyup çorap geçirebilirsiniz. Kediyi koyacağımız küçük bir kutuya sıcak su torbalarını yerleştiriyoruz ve onu daha sıcak tutacak havlu, polar gibi şeylerle yuvamızı donatıyoruz. Yavru kedileri sıcak tutmak çok önemli bir ayrıntı, sıcak su torbalarını ise 4-5 saat aralıklarla değiştirmek ısıyı korumamıza daha çok yardımcı olur. Böylelikle anne kalbinin sıcaklığına yavru kedimizi alıştırmış oluyoruz. Eğer kedimiz açsa, suyumuz ısınırken karnını doyurabiliriz.

Yavru kediler nasıl beslenmeli? Öncelikle süt kedimizde ishal yapan besinlerden biridir; bu yüzden ya sütü sulandırıyoruz ya da laktozsuz süt tercih ediyoruz. Bu evimizde hazırlıksız olduğumuz için yapacağımız besin fakat ertesi gün bu şirin yavru için ya bebek maması ya da süt tozu dediğimiz mamadan alıyoruz. 1 tatlı kaşığı mamaya 3 tatlı kaşığı su ilave ederek bir şırınga yardımıyla kedimize içiriyoruz. Şöyle ki yavrular çok acıkır yani yavruyu yarım saate bir ya da saatte bir beslememiz gerekebilir. Kediyi doyurduktan sonra miniğimizi kuruluyoruz .

Eğer yavrumuz çok küçükse daha tuvaletini kendi yapamıyor olabilir.Bunun için yemek verdikten bir süre sonra  ıslak pamuk yardımıyla hayvanın makatını ıslatıyoruz. Böylelikle annemizin görevini üstlenmiş oluyoruz. Eğer bunu yaptığınız halde hayvan hala tuvaletini yapmıyorsa veteriner amcanın, teyzenin bir görmesi gerek demektir.

  Son olarak bunlar bizim yapabileceğimiz azami şeyler ama her zaman yeterli gelmiyor maalesef, hayvan sayfalarından, çevrenizden bir süt anne bulmak bu yavruların yaşaması için en büyük etken. Çünkü bağışıklıkları çok düşük ve bunu güçlendirmek ancak anne sütüyle gerçekleşebiliyor. Yine de biz merhamet timsali olarak şu koca dünyanın minik misafirlerini elimizden geldiğince güzel bir şekilde ağırlayabilelim diye bu yazıyı paylaşıyorum. Küçüğümüzün karnını doyurup ısıttıktan sonra da veterinerimizden minik bir check-up görmesinde fayda var diye düşünüyorum. 

Kedinize ve o nadide kalbinize iyi bakın, sevgiler. 


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Hatice Esma Nur Didin<span class="bp-unverified-badge"></span>

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about personality
Trivia quiz
Series of questions with right ve wrong answers that intends to check knowledge
Story
Formatted Text with Embeds ve Visuals
Video
Youtube ve Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF