Uyku; dış uyaranlara karşı bilincin tümden ya da bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı ve vücutta her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı doğal dinlenme durumudur. Altını çizelim DİNLENME DURUMU. Ancak bazen dinlenme durumu olması gereken uyku aktivitesini tamamlayıp uyandığımızda dinlenmemiş, yorgun, bitkin, uykuyu alamamış, mutsuz, bedensel ağrılar içerisinde hissedebiliriz. Uykuya geçmek de bir çok kişi için zulümdür. Öyleki bu sorun ilaç kullanımına kadar sürükler, bazen bilinçli, bazen de “Bak Şengül Hanım içmiş iyi gelmiş, al sen de iç” şeklinde bilinçsizce ilaç tükettiğimiz olabilir. Ancak sağlıklı bir beyin, sağlıklı bir bağışıklık sistemi, sağlıklı, stressiz bir yaşam, kaliteli zaman geçirme ve başarı için uyku elzemdir. Kalitesiz, eksik bir uyku bize daha çok zaman kazandırmaktan ziyade hayatımızdan çalar. Uyku sorunu herhangi bir ruhsal veya bedensel rahatsızlık nedeni ile oluşmuşsa bunun için uzmana danışmak oldukça önemlidir fakat uyku sorunu herhangi bir rahatsızlığa bağlı olmaksızın da gelişebilir.
Uykunun da hijyeni vardır

Kronik yahut dönemsel yaşanan uyku sorunlarının çözümünde uyku hijyeni oldukça önemlidir. Her bireyin biyolojik saati farklıdır ancak hayatımızda bazı değişiklikler yaparak uyku hijyenini sağlamak ve kaliteli, verimli bir şekilde uyumak için şunlar önerilmektedir.
Gündüzleri uyumayın

Uyuma ve uyanma saatlerinize sadık kalın ve mecbur kalmadıkça bunu aşmayın. Eğer geç uyumanız gereken bir gece geçirdiyseniz uzun saatler uyumak yerine planlanan uyuma süresine sadık kalın ve gündüz tekrar uyumayın. Yetişkinler için ideal uyku süresi 7-8 saattir.
Kahve tercihinizi sabah kahvesinden yana kullanın

Uyarıcı etkileri nedeni ile saat 16:00 dan sonra kafein alımını bırakın ve geceleri sigara içmekten kaçının.
Ağır akşam yemeklerinden kaçının.

Uykunuz gelmeden yatağa gitmeyin.

Yatak odanızda göz önünde bir saat bulundurmayın

Bu uyumanızı güçleştirir, ilerleyen saatler kaygınızı artırabilir. Saat tik takı da oldukça rahatsız edici olabilir.
Oda sıcaklığının yüksek olmamasına dikkat edin

Rahatlayın

Uyku vaktinden önceki 1-2 saatte yorucu hareketlerden kaçının, hafif egzersizlerle bedeninizi gevşetin.
Yatak odanızı amacı dışında kullanmayın

Yatak odanızı uyku ve cinsel aktivite dışında kullanmamaya özen gösterin, Yatak odanızda televizyon bulundurmayın, uyku öncesi cep telefonu ile vakit geçirmeyin.
Olmuyorsa zorlamayın

Yatakta uyumadan geçen süreyi mümkün olduğunca kısaltın. Örneğin ışığı kapattınız ve uyumak için yattınız. 15-20 dakika içerisinde uyuyamazsanız kendinizi uyumak için zorlamayın, sizi yormayacak, fazla hareket gerektirmeyen, rutin haline gelebilecek bir uğraş bulun. Bunun için en iyi öneri kitap okumak olacaktır.
Kendinizi keşfedin

Sizin için en iyi olanı bilecek olan yine sizsiniz. Eğer 6 ayı geçen bir süre uyku sorunu yaşarsanız mutlaka bir uzman desteği alın.
İyi uykular...
0 Yorum