KKTC’de Türkiye’den gelenler için muhaceret izni uygulaması bulunmakta. Muhaceret izni, oturma izni yerine geçiyor. Bu izni alabilmek için hastaneye başvurarak kan testi yaptırmak ve tüm polikliniklerden ayrı ayrı onay almak gerekiyor. Ancak üniversiteliler koronavirüs döneminde muhaceret izni almak konusunda endişeli. Öğrenciler için 'Öğrenci İkamet İzni' diye geçen bu uygulama Muhaceret işlemleri ile aynı şekilde ilerliyor. Üniversiteliler hastanede bir gün boyunca işlemleri yapmak için bulunmak istemiyorlar. Üniversite yüz yüze eğitime açılırsa KKTC'ye gidecek üniversiteliler bu izni alabilmek için sağlıklarını riske atmak konusunda endişeliler. Bu konuyla ilgili ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsünden Simge ile görüştük.
"Bu belge ile KKTC'de yaşayabiliyorsun"
Simge, “Kuzey Kıbrıs birkaç yıl önce muhaceret/oturma izni gibi bir uygulama getirdi. Uygulama basitçe şöyle; Türkiye’de veya KKTC’de hastaneye gidip kan vermek gerekiyor. Fakat burada şöyle bir durum var. Bu istenilen testleri tek tek yapmıyorlar. Şöyle anlatabilirim; ben devlet hastanesine gidiyorum ve bütün kliniklere tek tek girmem gerekiyor ve bunları sadece salı ve perşembe günleri yapabiliyorsun. Tahliller, kontroller yapıp, hastaneden onay almam gerekiyor. Sonra Kıbrıs’a döndüğümde ise bu belgeleri hastaneye yollamak zorundayım. Hastane onaylıyor ve yıllık veya iki yıllık bir para yatırmam lazım. Örneğin geçen yıl 500 TL’ye yakın bir ücret ödemiştim 1 yıl için. Parayı yatırınca da sana belge geliyor. Bu belge ile KKTC’de yaşayabiliyorsun." dedi.
Simge, muhaceret sistemi öncesi Kıbrıs'a sadece TC kimliği ile girilebildiğini; ancak bu sistemden sonra pasaportun şart olduğunu ve KKTC damgası vurulduğu için Yunanistan dahil birçok ülkeye gidemediklerini belirtti. Simge, "Hastanelerde öğrenci belgen varsa Türkiye’de para vermiyorsun. Fakat KKTC’de bunu sadece kan almayla yapabiliyorlar. Fakat o paralı. Bu muhacereti yaptırmazsan eğer yaptırmadığın her gün için çok yüksek bir ceza ödemen gerekiyor. Emin olmamakla birlikte Kıbrıs’ta bazı üniversiteler yüz yüze eğitim verebilir; yine bu muhaceret yapılması gerekecek alınan sağlık belgelerinin 2 yıl geçerliliği var." dedi.
Üniversiteliler salgın koşullarında hastanede bir gün geçirmek istemiyorlar. Üniversiteye dönmeleri gerekirse, kan vermek ve saatlerce sıra bekleyip izin için bir sürü insanla yan yana kalmak durumunda olacaklar. Simge, "Şimdi Korona dönemi öğrenciler hastanede böyle sıralar bekleyip kliniklere gir çık yapmak istemiyorlar. Çünkü normalde bile sabah 8’de girip akşam 4’e doğru çıkıyorsun. Bütün poliklinliklere girmen lazım. Saatlerce sıra bekliyorsun, onay alman, bir sürü insanla muhatap olman lazım ve bu çok tehlikeli; yani muhaceret sistemi yokken isteyen kimlikle isteyen pasaportla giriyordu, normal girip çıkıyorduk. Sorun olmuyordu. Şimdi hem hastaneye gitmemiz gerekecek hem de çok fazla para ödememiz gerekecek, zaten saçma bir uygulamaydı; ama şu an çok daha tehlikeli. 2 yıla yakındır var bu sistem; ama Koronavirüs döneminde bu uygulamayı istemiyoruz.” dedi.
Bir Yorum