Türkiye’de Blues
“Blues müzik türleri, kendine has ritimleriyle ünlüdür. Birbirine benzerseniz şekillerde yakışan enstrümanlar eşliğinde muazzam eserler işitmemize yardımcı olurlar.”
Sabah Saat Sekiz – #555kelimelikhikayeler adlı yazım için tıklayın…
Diğer Dünya içeriklerine ulaşmak için tıklayın…
Önceki yazımda blues müzik türü hakkında bilgilendirme yapmış ve birbirinden hoş beş farklı şarkı paylaşmıştım. Dilerseniz hemen aşağıdaki linkten o yazıya gidip okuyabilirseniz.
Blues müzik türleri, kendine has ritimleri ile ünlüdür. Birbirine benzerseniz şekillerde yakışan enstrümanlar eşliğinde muazzam eserler işitmemize yardımcı olurlar.
Ülkemizde birçok şarkı ve şarkı türü genel olarak incelediğimizde acı temelinde işlenir. Ayrılık, hasret, özlem ya da melankoli durumlarını fazlasıyla dinleyiciye yansıtır.
Ancak naçizane fikrim olarak, müzik dinlerken acı çekmeyi doğru bulmuyorum. Pek bana hitap eden bir durum değil.
Sözlere uyumlu duygulandırıcı notalar kullanılan pesimist şarkılar; pop, türkü, rap ve rock gibi Türkiye’de popüler olan birçok türü etkisi altına almış durumda.
Lakin takdir ederseniz kimsenin dinlediğine karışma gibi lüksümüz yoktur. Lüksü es geçiyorum niyetim ya da fikrim bile yok… İsteyen istediğini dinler ve bu da bir çeşitlilik göstergesidir.
Ama ben blues türünü seviyorum. Sözleri ya da müziğini kendi çapımda diğer türler ile mukayese ettiğim vakit, blues müziğin ruhuma daha fazla dokunduğunu görüyorum.
Dünya çapında başta Amerika olmak üzere birçok ülkede ünlü olan blues, ülkemizde pek de tercih edilmeyen bir türdür.
Ülkede düzenli olarak dişlerini fırçalayan kişi sayısı ile blues dinleyen kişi sayısı aşağı yukarı aynıdır dersek, pek de egzajere bir örnek vermiş sayılmayız sanırım…
Ancak ülkemizde birbirinden kıymetli blues sanatçıları vardır. Bana kalırsa dünya çapında blues yapabilen sanatçılara sahibiz. Bunların başında, önceki yazılarımda bahsettiğim sevgili Yavuz Çetin vardır. Hemen aşağıdaki linkte o yazıya gidebilirseniz.
Saygıyla ve Özlemle… – Yavuz ÇETİN
Birçoğunun değeri tam olarak bilinmese de, bu nadide türün ileride önem arz edeceğine inanıyorum. trük’de çok ehemmiyetli, bu türün avangardı olacak sanatçılar çıkacak. Bu canı gönülden inandığım bir meseledir…
Dilerseniz her biri ayrı değerli olan sanatçılarımızdan beş adet örnek parça alalım ve sonrasından yazımızı bitirelim. Müzikle kalın, esenle kalın…
- Sahte Rakı – Aklımı Senden
- Emre Nalbantoğlu – Sen Nerden Çıktın?
- Bulutsuzluk Özlemi – İstanblues
- Acil Servis – Bebek
- Selim Işık – Doğum Günü Blues
0 Yorum