Merhaba ben İnci Burcu EMEKSİZ , Türk Alman Üniversitesinde endüstri mühendisliği 3.sınıfa geçtim aynı zamanda TAU Endüstri Mühendisliği kulüp başkanı ve TAU kadın voleybol takım kaptanıyım bu sebeple okul hakkında fazlasıyla bilgiye sahibim diyebilirim. Puanların da açıklanması ile birlikte birçok aday benimle iletişime geçti.Bu yazıyı yazarak daha fazla adaya yardımcı olmayı hedefliyorum.
“ Türk Alman özel mi ?”
TAU lu olarak bu soruyu kaç kere duyduğumu bilmiyorum. Türk Alman Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasındaki anlaşma ile 2010 yılında kurulmuş bir DEVLET üniversitesidir ve eğitim dili Almancadır.
“ Tercih sitelerinde iki farklı kontenjan var onlar nedir ?”
Genellikle 45 kişilik olan ve daha yüksek sıralama ile alan kontenjan genel/normal kontenjan . 5 kişilik için açılan ise lisede ilk yabancı dili almanca olanlar için. Hani çoğunuz 6 saat İngilizce 2 saat Almanca görüyordunuz ya siz genel kontenjanı tercih edeceksiniz.
“ Hazırlık eğitimi zor mu ? ”
Şunu belirtmeliyim ki ben Bahçelievler Anadolu Lisesinden Almanca B1 ile mezun oldum . Okula gelirken almanca altyapım vardı evet ama benim gibiler gerçekten azınlıkta. Hiç Almancam yok ben ne yapacağım gibi düşünceler içindeyseniz merak etmeyin herkes sizin gibi . Bence bizim okulun hazırlığını diğer okullar ile kıyaslamak anlamsız çünkü farklı kulvarda bulunuyorlar. Diğer devlet üniversiteleri kendi hazırlık sınavlarını kendileri yapıyorlar. Bizim okuldaki hazırlık öğrencileri ise İngilizcenin TOEFL’ı olan Almancanın TestDaf’ını geçmek zorundadırlar. Sınavı geçince tüm dünyada ve hayatınız boyunca geçerli bir Almanca dil diplomasına sahip oluyorsunuz . Böyle bir belgeyi almanın da zor olduğunu söyleyebilirim . Hazırlıkta çok farklı hocalardan eğitim aldım kendi adıma kötü bir öğretmen (karakterden bahsetmiyorum) ile karşılaşmadım hepsi gerçekten çok yardımcı oldular tabi bunun için sizin de yardım istemeniz gerek. Sürekli değişse de benim zamanımda haftanın beş günü saat 09.30–15.30 eğitim alıyorduk . Üç günü Türk hocalar( daha çok Almancı diyelim) geri kalan iki gün de Alman hocalar geliyor. Eylülden Haziran ayına kadar sizi C1 seviyesine getirmeye çalışıyorlar.Bu da gerçekten yoğun bir eğitim demek düzenli tekrar ve ders çalışma istiyor . Kendi fikrim hazırlığı geçebilecek kadar ders çalışma disiplinine sahip olmayan biri bölümdeki derslerinde de başarılı olamaz.He bir de okul hazırlığı başarı ile geçen ilk yüz öğrenciyi Almanya’ya dil okuluna yolluyor hem de her şeyinizi ayarlayarak.
“ Bölüm eğitiminiz zor mu ?”
Zordan ziyade yoğun diyebilirim . Diğer üniversitedeki arkadaşlarımla görüştüğümde bana sadece vize ve finale girdiklerini söylediklerinde gerçekten çok şaşırmıştım. Bizim için okul Eylülün ikinci haftası başlar ilk hafta dersler genelde boş geçer bir sonraki hafta itibaren bütler bitene kadar “Ödev-Quiz-Sunum-Proje vize bunları tekrarla final dersten kal büt” döngüsü vardır . Bir de dersleri anlamak da zor bölüme ilk geçtiğinde zaten dersi anlamayı öğrenmeye çalışıyorsun . Karşına biri geliyor sana integrali almanca anlatıyor şimdi ben soruyu mu anlayayım çözümü mü hocanın anlattığını mı diye bocalıyorsunuz merak etmeyin ama öğreniyorsunuz.
“ Temel staj nedir ?”
Bunu Türkiye’de başka hangi üniversiteler zorunlu kılıyor bilmiyorum . Bizim okulda birinci senesini bitiren Endüstri,Mekatronik,Elektrik-Elektronik,Makine ve İnşaat mühendisleri yazın zorunlu olarak okulun ayarladığı yerlerde “Grundpraktikum” dediğimiz 6 hafta üç atölyeden oluşan Kaynak Torna Freze Lehim gibi yetkinlikler kazandıkları temel stajı yapıyorlar.Okulun temel staj için Bosch Man ve Mercedes ile anlaşması var ama artık kontenjan yetmediği için farklı yerlerde de yapılıyor . Örneğin ben geçen sene Beykoz Denizcilik Meslek Lisesinde yapmıştım . Ne kadar kırk derece sıcakta iş kıyafetleri ile kaynak yapsak da sonunda içilen çay ile gerçekten eğlenceliydi.
“ Yurt Dışı imkanları “
Okulumuzda Erasmus ( bir dönemlik) ve Mevlana ( bir yıllık) olmak üzere iki farklı öğrenci değişim programı var. İkinci yılın bahar döneminde ortalamanız ile başvurup mülakata giriyorsunuz diğer üniversitelerdeki gibi farklı bir sınava girmenize gerek yok . Tau’de her bölümün bir eş okulu var erasmus ve mevlanada oraya gidiyorsunuz Endüstri ve Mekatronik Mühendislerininki Berlin Teknik üniversitesi.Diğer bölümler için internet sitesine bakabilirsiniz.Çift diploma için de şunu söylemem gerek mevlana gitmeye hak kazanıp gittiğinizde de aldığınız derslerin hepsini vermeniz gerekiyor. Biraz ütopik olduğu söylenilebilir.
“Mezun olduktan sonra planlarınız / iş imkanları ”
Tauedutr nin instagram sayfasında biraz dolaşırsanız mezunların neler yaptıklarını detaylıca öğrenebilirsiniz. Bir kısmı Almanya’ya çalışmaya gitti bazıları yüksek lisansa Türkiye’de kalanlar ise çok büyük Alman firmalarında işe başladılar genellikle . 2.sınıfı bitirmiş bir öğrenci olarak işsiz kalmakla ilgili bir endişem olmadığını söyleyebilirim.
“ Öğretim kadrosu ile ilişkileriniz ”
Tau de şuan 2369 öğrenci var diğer üniversitelerle karşılaştırınca gerçekten az bir sayı.Bir nevi butik üniversite diyebiliriz. Bu sayı azlığı yanında bir çok avantajı da getiriyor. Diğer okullardaki arkadaşlarım ile konuştuğumda hocaları ile görüşmek için önceden randevu aldıklarını asla ulaşamadıklarını asistanlar ile görüşmenin bile gerçekten zor olduğundan bahsediyorlar. Bizim için dersin hocasıyla görüşmek için iki kat yukarı çıkmak ve kapıyı çalmak yeterli.Ders ya da herhangi bir konu için fikirlerine ihtiyaç duyduğumuz her an bizim için oradalar. Özellikle asistanlar gerçekten çok bilgili ve ilgili ve hepsiyle öğrenciler olarak samimi ilişkimiz var. Uç bir örnek olacak ama final döneminde gece saat birde soru sorduğumuzda yarım saat konu anlatan asistanlarımız var. Bir de dekanlarla aynı yemek sırasına girmek yan yana aynı masada sohbet ederken yemek yemek insana kendini gerçekten değerli hissettiriyor.
“ Beykoz,barınma,ulaşım,sosyal faaliyetler,aylık harcadığın para ”
Beykoz halkı geçen on yılın ardından öğrencilere biraz daha alıştı ama hala çoğu ajan olduğumuzu düşünüyor. Okulun inşaatı hala daha devam ediyor kampüsümüz tam olarak bitmedi ama yukarıda koyduğum resmin aynısı(İstanbul Boğazı photoshop değil gerçekten orada bir boğaz var).Henüz bir yurdu ya da spor salonu yok . Kadınlar genellikle ilk yıllarını Paşabahçede bulunan Boğaziçi apart ya da Kavacıktaki özel yurtta geçirirler erkekler ise yine Kavacıkta bulunan Mihrabat erkek yurdunda kalıyorlar.İkisini de önermem gereksiz pahalılar onun yerine ailenizi ikna edin ilk sene eve çıkın hem daha düzgün ders çalışırsınız hem daha düzgün yemek yer ve uyursunuz .Ev ve ev arkadaşı bulmak için İnstagramda tauilanlar sayfasına göz atabilirsiniz. Eğer google mapsten incelerseniz okul gerçekten dağın başında yeşilliklerin içinde sessiz sakin bir yerde. Kavacıktan okula genelde yarım saatte bir kalkan shuttle koydular . Onun dışında aynı yerden seyrek de olsa kalkan otobüsler var . Saatleri genellikle hazırlıklara göre ayarlanıyor.Onun dışında sahil yolundan giden 15F , 15BK,136B ile okula ulaşabilirsiniz. Okul çıkışlarında genellikle otostop çekiyoruz shuttle koydular otobüs koydular biz hala otostop çekiyoruz bir kültür oldu artık. Okulun on yıllık olması sebebiyle kulüpleri henüz o kadar da büyük işler yapmış değil(Endüstri Mühendisliği Kulüp Başkanıyım) tam bunu değiştirmek için kulüpler olarak güzel planlar etkinlikler düzenlemek istiyorduk korona çıktı.Ama yine de geldiğimden beri kulüplerin çok fazla geliştiğini söyleyebilirim . Spor takımlarına gelecek olursak basketbol,futbol ve voleybol var sadece ben de voleybol takım kaptanıyım okula yakın bir lisede antrenman yapıyor ve turnuvalara katılıyoruz . Aylık harcadığım para da çok fazla soruldu o yüzden buna da sizin aklınızda fikir oluşması için yanıtlamak istiyorum . Kira ,faturalar , yemek ve eğlence için ayda 1900 civarı para harcıyorum . Dip not sigara ve alkol kullanıyorum.
“ Tercih dönemine geri dönecek olsan burayı tercih eder miydin? ”
Tüm içtenliğimle evet cevabını verebilirim. Tercih döneminde hiç düşünmediğim ama aslında çok önemli olan konuların farkına vardım okula başlayınca. Okuldaki neredeyse herkesi tanımak , hocalarınızla aranızın samimi olması gerçekten çok önemli bir kritermiş benim için.
ADAYLARA TAVSİYELER
_______________________________________________
- Öncelikle bu dönemde insanlardan uzaklaşarak kendini bulmaya çalış ve nerede mutlu olacağını düşün
- Gelecekteki sen olmana yardımcı olacağını düşündüğün üniversiteyi seç
- Çevrendeki büyüklerinden fikir alabilirsin tabi ki ama kutunun dışında düşünmeyi unutma
- Mümkün olduğunca farklı üniversiteden bölüm öğrencilerine ulaş . Seçtiğin öğrencilerin okulda faal olduklarından ve sana objektif cevap verebileceklerinden emin ol
- Tercih yapacağın şehirde ve yaşayacağın yerde aylık giderlerinin nasıl olacağını öğrenmeyi unutma
- Mümkünse istediğin bölümün mezunları ile görüş
Burada yazdıklarım dışında sorularınız ve görüşleriniz için
mail : iburcuemeksiz@gmail.com
instagram : iburcuemeksiz
Ayrıca sevgili TAU Adayı eğer bizim okula gelirsen haber et ilk çayın benden .
0 Yorum