Sultan Abdülaziz Öldürüldü mü?

İhanetlerin arkasında yatan duygu nedir? Herhangi bir şeye duyulan istek mi yoksa kişisel olarak güdülen bir kin mi? 5 dakika


66

İhanetlerin arkasında yatan duygu nedir? Herhangi bir şeye duyulan istek mi yoksa kişisel olarak güdülen bir kin mi? Tüm bunlar bir insanın sınırları aşması ve gözlerini köreltmesi için yeterli olabilir mi? Bu soruların belli bir zaman çizgisinde var olmadığını düşünenlerdenim. Çünkü insan teknolojik anlamda gelişse dahi zihinsel anlamda bazı duygularını terbiye edemeyebiliyor. Zihinsel ilkelliğini devam ettiren insanoğlu ihanetlerine, şiddetine devam ediyor. O nedenle bizler geçmişte yaşanan bir cinayet vakasını okuduğumuzda bu tabloyla ilk kez karşılaşmadığımızın bilincinde olarak sözcükleri zihnimizde tartıyoruz. Körelmemiş bu aşırı duygular tarafından mağdur edilen kişi bazen bir Sultan iken bazen de günümüzün sıradan sokakta yürüyen  insanı olabiliyor. O nedenle okurken sizin de benim gibi hissedeceğinizi düşünerek Sultan Abdülaziz’in hayatını, tahtan indirilişini ve sonrasında yaşananları ele almak istiyorum.

Osmanlı Devleti’nin zor süreçlerden geçtiği dönemlerin birinde kardeşi Abdülmecit’ten sonra 1861 yılında tahta geçmiş olan Sultan Abdülaziz, devletin 32. padişahıdır aynı zamanda. İyi bir eğitim görmüştür. Sanatla olan ilişkisinde müzik ön planda olmakla birlikte kendine ait bestesi bulunmaktadır. Dedesi 2. Mahmut’un yapmış olduğu bir takım yenilikler sayesinde ağabeyi olan Sultan Abdülmecit Tanzimat Fermanı’nı ilan etmiş ve bunun akabinde Sultan Abdülaziz’de kendi döneminde bu yenilikleri devam ettirme doğrultusunda ilerlemiştir. Bu dönemler o nedenle bürokrasinin geliştiği ve güçlendiği dönemler olarak ele alınmaktadır. Abdülaziz ise Osmanlı donanmasının güçlenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Sultan Abdülaziz’in ilginç yanlarından birisi ise ilk defa bir padişahın bir ülkeyi fethetmek için değil de seyahat anlamında ordusuz bir şekilde Avrupa’ya ayak basması olmuştur. Bu yolla hem ilişkileri kuvvetlendirmek hem de Osmanlı’nın imajını yenilemek hem de değişimini göstermek amaçlanmıştır. Bu seyahat tam 46 gün sürmüş ve neredeyse Avrupa’nın çoğu ülkesini ziyaret etmiştir. 

[zombify_post]


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

66
Nazan Taşlı<span class="bp-verified-badge"></span>

6 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir