Smokin Giyen Kadınlar

1920'li yıllara kadar kadınların pantolon giymesi hakaret olarak kabul etmekteydi. Ama moda tasarımcısı olan ''Coco Chanel'' tüm otoriteleri yıktı.8 dakika


Günümüzde kadınların rahatlıkla günlük yaşantıların da, davetlerde veya iş yaşantılarında sıklıkla kullandığı pantolonların bir dönemler belirli otoriteler tarafından hakaret olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz? 

Kadınların belirli kalıplar içerisine sokulması tarihin her sayfasında mevcuttur. Giyim bu kalıpların en başında kabul edilen ve müdahale edilen alan olmuştur. Günümüz de bile kadınlara şunu giyme bunu giyme gibi baskılar yapılması ile beraberinde çeşitli kalıplaşmalara şahit olmak ne yazık ki mümkündür. 

Fakat pantolon, genel olarak tüm kadınların dolaplarında bulunan estetik ve kullanımı kolay bir parçadır.  1920 li yılların öncesinde pantolon giymek asla kabul edilemezdi. Kadınlar genellikle tarihin çeşitli dönemlerinde farklı giyim tarzlarına bürünmüşlerdir. Kabarık etekler, tayyor etekler, dar etekler vb. pek çok etek türü denenmiş giyilmiş akım haline gelmiş ve kaybolmuştur. Fransız Tarzı Elbise (1760-65)İpek Kadife öğleden sonra elbisesi. Charles Frederick Worth (1889)O dönemde de kadınlar imkanlar ve yasaların onlara vermiş olduğu izinler doğrultusunda (tabi toplum normlarında isimlerinin gururunu da koruyarak) çeşitli mücadeleler vermekteydi. Bunlardan biri de rasyonel giyimin savunucularından Amelia Bloomer, 19. yüzyılın sonlarına doğru, kadınların da giyebileceği bir pantolonun sosyal olarak kabul görmesi için uğraşıyordu. Ancak pantolonlar, 1920’lerde, ünlü moda tasarımcısı Coco Chanel’ in koleksiyonuna pijama tarzı plaj kıyafetlerini dahil etmesi ile, geniş anlamda hoşgörü ile karşılanmaya başlandı. Geniş paçalı pantolonlar, resmi olmayan gece davetlerinde giyilmeye başlandı. 

İngiltere, Batı Sussex’te pijama tarzı plaj kıyafetleri giyen günübirlik turistler.Coco Chanel tarafından tasarlanan bu pantolonlar, vücudun etrafından dökülen yumuşak bir kumaştan yapılıyordu ve feminen vücut hatlarını vurguluyordu. Bu giysiler, Marlene Dietrich tarafından 1930’larda giyilen erkeksi tarzda ki takım elbiselerden hem amaç hemde tarz olarak ayrılıyordu. 

1929 yılı Ekim ayında Wall Street’in iflası, Kükreyen Yirmiler’in aniden sona ermesine neden oldu. Bunun moda sektörüne etkisi çok farklı alanlar da ortaya çıktı. 1930’lu yıllarda New York hazır giyim tasarımcıları, halkın değerlerini yansıtan yeni bir tarz geliştirdiler. Bu tasarımcıların yaklaşımına göre farklı kıyafet parçaları karıştırılıp farklı durumlara uygun hale getirilebilmekteydi. Tabi bu yeni yaklaşım o dönem bir ikon haline yeni gelmeye başlamış Hollywood starlarını da etkilemeye başladı.

Hollywood yeni bir moda endüstrisi oluşturmuya olanak tanıdı. O dönem ki sinema da giyilen tüm parçalar favori oluyor ve kadınlar arasında yoğun rağbet görmeye başlıyordu. 1930 ların ünlü filmi Morocco‘da bir gece klübü şarkıcısını oynayan Marlene Dietrich siyah bir frak giyerek büyük bir sansasyona sebep oldu. Dietrich, ekran dışında da takım elbise giyiyordu. Reklam için çektirdiği bir fotoğraf içine balıkçı yaka siyah kazak giydiği gri takım ve beresiyle poz vermiş, bir film prömiyerine de smokin ile katılmıştı. Dietrich’ in bu tercihleri yeni bir trendin başlamasına olanak tanıdı. 

Ve moda sektöründe kadınların pantolon giymesi kabul edilebilir hale geldi.

Morocco Film Afişi


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Silinmiş Kullanıcı<span class="bp-unverified-badge"></span>

Bir Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about personality
Trivia quiz
Series of questions with right ve wrong answers that intends to check knowledge
Story
Formatted Text with Embeds ve Visuals
Video
Youtube ve Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF