Ses Tabanlı Yeni Bir Yapay Zeka Nesli Tehlike Altında Bulunan Afrika Fillerini Korumada Kullanıldı

1 dakika


Alexa, Siri ve Google ile hayatımıza iyice yerleşen yapay zeka, bizleri ve yaşam biçimimizi değiştirmeye devam ediyor. Bir yerden bir yere giderken en hızlı rotayı bulmamızda, evimizin ışıklarını açıp kapamada ve ısısını ayarlamak ve en önemlisi fotoğraflarda arkadaşlarımızı etiketlememize imkan veren yapay zeka aynı zamanda dünyamızı kurtarmada da yardımcı olmakta.

Yapılan bir araştırma, afrika fillerinin sayılarının düşünülenden daha az olduğunu gösteriyor, bu keskin düşüşün nedeni ise kaçak avlanma. 2011 yılında 100.000 olan afrika fillerinin sayısı günümüzde 40.000’e düşmüştür.

Yapılan araştırmaya göre son 10 yıl içerisinde Orta Afrika' da orman fillerinin sayısı %62 azaldı.

Bilim insanlarının nesli tehlikede olan türleri korumada izledikleri yöntemlerden birisi onları takip edip hareketlerini gözlemleyerek sayılarını belirlemek ve onları daha iyi anlamaya çalışmaktır ancak bu gibi standart yöntemler artık işe yaramamakta.

Araştırmacılar normal şartlarda fillerin yaşam alanlarına girip onlara takip cihazı takıp, daha sonra bu cihazlar üzerinden sayılarını ve neler yaptıklarını anlık olarak takip ederler, ancak bu tarz bir işlem beraberinde birçok sorunu da getirmekte, örneğin izlenecek olan canlının doğal yaşamı sekteye uğramakta, sık ağaçlarla kaplı afrika ormanlarında bu canlıları bulmanın oldukça zor olması ve son olarak bu yöntemde canlıların tam sayıları kesin biçimde belirlenememekte.

Peki Nasıl Bir Yöntem İzlenmeli ?

Cornell Üniversitesinde görev yapan araştırmacı Peter Wrege, ekibiyle beraber ormanın çeşitli noktalarına 9 adet ses kayıt cihazı yerleştirdi, ancak Wrege, bu sesleri analiz etmelerinin yaklaşık 1 yıl süreceğini ve çok geç kalınacağını söyledi. Conservation Metrics adlı bir şirket, makine öğrenmesi (machine learning) ve yapay zekadan yararlanarak bu verileri analiz etti. Fillerin kendi aralarında iletişim kurarken kullandıkları frekans ve ses tonları analiz edildi, bir filin sesinin 13 km mesafeye kadar ulaşabildiği tespit edildi, bu yöntem sayesinde kaydedilen bütün veriler sadece 22 günde analiz edildi.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Kaan Özcan<span class="bp-unverified-badge"></span>

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about personality
Trivia quiz
Series of questions with right ve wrong answers that intends to check knowledge
Story
Formatted Text with Embeds ve Visuals
Video
Youtube ve Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF