Sanatı Yeniden Yaratanlar: Guerrilla Girls

7 dakika


Sanatı Yeniden Yaratanlar: Guerrilla Girls


II. Feminist dalga hareketinin rüzgarı Amerika’da hala eserken takvimler 1984 yılını gösteriyordu.Yedi kişiden oluşan bir grup feminist sanatçı New York’ta bir araya geldi. Çünkü Modern Sanat Müzesi’nin Resim ve Heykel Uluslararası Araştırması isimli sergi açılışı vardı. Sanat Müzesi’nin kadrosunda 169 sanatçı bulunuyordu ve sadece 13’ ü kadındı. Bu yüzden feminist sanatçılar sergiyi açılış gecesinde protesto ettiler. Seslerini fazla duyuramadıklarını düşünen kadınlar, aslında yaptıkları protesto ile Guerrilla Girls yani Gerilla Kızlar oluşumunun tohumlarını atmışlardı bile. Bir sene sonra yani 1985 yılında kendilerini özgürlük savaşçısı olarak adlandıran kadınlar, kesin bir şekilde Gerilla Kızlar’ı ( Guerrilla Girls) kurdu. “ F’yi Yeniden Keşfet: Feminizm” diyerek kültür sanat alanında ırkçılık, ayrımcılık ve cinsiyetçilik yargılarıyla hükmünü sürdüren kadın sanatçıları gölgesinde bırakmaya çalışan ve niteliksizleştiren erkek egemenliğine karşı başkaldırılarını ilan ettiler. Bir toplantı sırasında üyelerden birinin, grubun adını “gorrilla” olarak yazması sonucu “goril” grubun simgesi haline geldi. Kendilerinin kim olduklarından çok, söyledikleri ve yaptıklarına dikkat çekmek isteyen üyeler, bu yüzden kendilerini gizli tutmak için goril maskesi taktılar ve sanat alanında hayata iz bırakmış kadınların isimlerini mahlas olarak kullandılar. Patriyarkaya karşı kültür sanat alanındaki verdikleri mücadeleyi, kamusal alanın tüm duvar ve billboardlarında herkesin görebileceği her yerde başlattılar. Kültür sanat, sinema, politika ve birçok alanda üstü örtülen, saklanan tüm gerçekleri kara mizahla harmanlayarak sanatın diliyle afişe ettiler. Kimi zaman bir tecavüzü, kimi zaman ırkçılığı, kimi zaman kadın bedenini sanata malzeme yapanları,  kimi zaman sadece beyaz erkeklere verilen ödülleri, kimi zaman ise çalışanlarına az maaş veren patronları..

Kendilerini kesişimsel feminist olarak adlandıran sanatın süper kahramanlarının, 1985 yılında başlayan mücadelesi, yıllar içerisinde artarak ve diğer ülkelere yayılarak birçok üyesiyle hala devam ediyor. Pekçok alanda olduğu gibi sanat dünyasını özgürleştirmek ve yeniden inşa etmek patriyarkayı yıkmaktan geçer.

Sevgili sanat koleksiyoncusu; Sanat çok pahalı! Milyarderler için bile! Tüm çalışanlarınıza neden geçim ücretini ödeyemediğinizi tamamen anlıyoruz!

Kadınlar, Metropolitan Müzesi’ne girmek için soyunmak zorunda mı? Çağdaş sanat bölümündeki sanatçıların %5’i kadın ancak çıplakların %85’i kadın. Kadınların sanata katılımı sadece seyirlik nesnelikten ibaret değil.

Müzeler onları bodrumda kilitli, depoda, gözden uzak tutuyor. Şimdi kadınlardan daha fazla sanat gösterin!

Anatomik açıdan doğru Oscar! Beyaz ve erkek, tıpkı ödülü alanlar gibi!
En iyi yönetmen ödülü hiçbir zaman kadınlara verilmemiştir! Senaryo ödüllerinin %94’ü erkeklere gitmiştir! Sadece en iyi oyuncu ödüllerinin %3’ü siyahlara gitmiştir!


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Yeliz Vurgun<span class="bp-unverified-badge"></span>

Bir Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about personality
Trivia quiz
Series of questions with right ve wrong answers that intends to check knowledge
Story
Formatted Text with Embeds ve Visuals
Video
Youtube ve Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF