Kölelik, insanlık tarihinin en eski ve en zalimce sömürü biçimlerinden biridir. İnsanlık tarihi boyunca neredeyse her toplumda gözlemlense de ancak çok az sayıda topluluk köleleri temel iş gücü olarak görerek, köle ekonomisini benimsemiştir. Roma İmparatorluğu, Antik Yunan ve 17. ve 18. yüzyıllar arasında Amerika, köle gücünü ana iş gücü olarak kabul eden sayılı toplumlardandır.
Peki ama bu durumun sebebi neydi? Neden toplumlarda köleler olsa bile kölelik ana iş gücü sayılmıyordu?:
Problemlerin biri yeterli sayıda köle bulmanın zorluğuydu. Yaşadığımız ülkenin eşit ve adil olmayan bir yer olduğunu bilsek de aynı ülkede yaşadığımız bazı insanları köle olarak kabul etmekte zorluk çekerdik. Bu yüzden aynı ülkede yaşadığımız insanlardan köle edinmek pek mümkün değildir. Bu durumda tek çare kendi toplumumuz dışından, köle ticareti veya savaşlar yoluyla, köle edinmektir. Bu iki yola da sürekli olarak başvurmak zaman zaman zor olabilir. Bir diğer problem de bu tarz bir ekonomide köle iş gücünün kendi devamını sağlayamamasıdır. Örneğin, köylü ekonomisinde, köylülerin çocukları büyür ve ebeveynlerinin işlerini devralır. Köleler içinse bu durum geçerli değildir çünkü çoğu durumda kölelerin çocuk sahip olmalarına ya da çocuklarına bakmalarına izin verilmez. Sahiplerinin nazarında bu sadece bir zaman kaybıdır. Ek olarak, kölenin üretimden herhangi bir karı yoktur. Ne para ne de hisse alabilir. Bu yüzden çalışmasını sağlamak için sürekli olarak dövülür ve en ufak bir direnme veya karşı koyma belirtisi sert bir şekilde cezalandırılır.
[zombify_post]
Geçmişten günüzüme köleliğin biçimleri ve beslenme kaynakları sadece değişiyor, kölelik kavramını henüz toplumlardan kaldıramadık. Yasalar ve devlet halâ köle tacirleriyle ortak.
yorumunuz için teşekkürler, evet ne yazık ki köleliğin belli formları hala günümüz toplumlarında o veya bu şekilde mevcut.