Rene Magritte: Aşıklar

5 dakika


57

Bugün, Sürrealizm akımının temsilcilerinden olan Rene Magritte’nin Aşıklar tablosunun çözümlemesini yapacağız. Aşıklar tablosuna geçmeden önce Magritte’nin eserlerinin çoğunlukla düşsel tehlike, ulaşılmazlık, gizem ve gerçeklikle hayali harmanlayan ince bir çizgide ilerlediğini belirtmek isterim.

     1928 yılında yapılan orijinal ismiyle ‘Les Amants’  tablosunda, yüzleri beyaz bir kumaşla örtülmüş şekilde öpüşen kadın ve erkeği görüyoruz. Arka plana baktığımız anda gözümüze oldukça yalın geliyor oysa fark ediyoruz ki öpüşen kadın ve erkek bir odanın içinde değiller. Erkeğin arkasında kalan kısım bir duvar ve kartonpiyerden oluşurken Kadının arkasından gözüken kısım açık hava-gökyüzü şeklinde resmedilmiş. Kadın ve erkeğin yüzünü kaplamış kumaşların yaratmış olduğu engellenmişlik hissi sanatçının birçok tablosunda karşımıza çıkıyor. 

  Beyaz kumaş imgesi eserin en dikkat çeken daha önce Aşıklar tablosuyla tanışmış birinin aklından çıkartamayacağı rahatsız edici bir öğe olarak yer alıyor. 

      Öyleyse nerden çıktı bu beyaz kumaş?

Söylentilere göre Rene Magritte 13 yaşındayken sürekli intihar girişimlerinde bulunan annesi bir gün Sambre Nehri’ne atlayarak yaşamına son verdi. Nehirden çıkarılırken beyaz geceliğin annesinin yüzünü sarmaladığı bu olaya şahit olan Magritte’de derin bir travmaya yol açtığı düşünülüyor.

   Belki de bu söylentilere rağmen Magritte sadece gizem algısı yaratmayı düşlüyordu.

‘Benim resimlerim hiçbir şey anlatmayan görsel imgelerdir…’

[zombify_post]


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

57
Cansu Tokgöz<span class="bp-unverified-badge"></span>

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir