Tembellik hakkı Paul Lafargue ‘nin 1883’te kitap olarak yayımlanan yazılarıdır. Aynı zamanda Marx’ın damadı olan Fransız yazar yazılarında işçilerin sahip olduğu olanakları ve çalışma saatleriyle ilgili değerlendirmede bulunur. İngiltere ve Fransa’daki işçilerin mukayesesi üzerine kurulmuştur. Fransız işçilerin 12 saatlik aşırı çalışmaya karşı direnişi ve İngilizlerin çalışma saatlerini 10 saate indirmeleri Fransız işçilere emsal teşkil etmiş ve baskıya karşı direnci arttırmıştır. Protestan ahlakıyla birlikte çalışmanın kutsallaştırılması, yüksek kar elde etmek için uzun süreler çalışmak gerektiği telkin edilmiştir. Mezhep ayrılıklarıyla birlikte zenginleşmek tanrının kişilere inayeti olarak kabul edilmiştir. Bunun sonucunda işverenler karı yükseltmek için düşük ücret ve uzun çalışma saatleri öngörmüştür. İşçiler tüm gününü çalışmaya ayırıyorlar, serbest zaman gibi bir kavramı kullanmaları mümkün olmuıyordu. Lafaurge’e göre kapitalist bir toplumda çalışma,tüm entelektüel yozlaşmanın ve her türlü organik bozukluğun sebebidir.Toplumdaki eşitsizliğin ve sınıfların asıl sorumlusudur.
Proleterya içgüdülerine ihanet edip tarihi misyonun hor görecek çalışma dogması tarafından baştan çıkarılmıştır. Proleterya kendisine kapitalist pranganın takılmasının asıl sorumlusudur. İşçi yığınları çalışma arzusu işverenlerin çıkarının sürekliliğini sağlıyor. Aşırı üretim ve kar güdüsü makinelerin icadıyla had safhaya ulaşmıştır. İyiniyetli işçi sınıfı kendini gözü kapalı olarak çalışmaya ve perhize kaptırdığı ve bu işin öğretisinin kendisine körü körüne aşılanmasına izin verdiği için kapitalist sınıf kendisini tembelliğe, zoraki zevklere, verimsizliğe ve aşırı tüketiciliğe vermiştir.
Endüstriyel kapitalizm mekanik hareketlerle korkunç ve yürek parçalayıcı çığlıklar atan erkek, kadın ve çocukları öğütür. İşçiler bunun karşısında sadece 10 saatlik çalışma istemekte daha fazlasını talep etmiyorlar. Lafaurge 3 saatlik çalışma süresinin yeterli olacağını bunun sonucunda veriminde artacağını ifade ediyor. Tembelliğin yüce bir davranış olduğunu Antik Yunan’da ve Roma döneminde çalışmanın kölelere ait bir davranış olarak kabul edildiğini ifade eder. İnsanın doğal içgüdüsü olan çok saygın ve kutsal kabul edilen Tembellik Hakkı’nın son haklarında iddia etmelidirler.
“Ah tembellik! Merhamet et bizim bu bitmek bilmeyen sefaletimize! Ah tembellik! Sanatın, soylu erdemlerin anası, insanoğlunun sıkıntılarına bir teselli ol!”
Kader ve Masumiyet Üzerine adlı yazım için tıklayın…
[zombify_post]
0 Yorum