Noel, Nardugan Nedir?
‘Linçle Büyüyenleri Saygıyla İndirme Çalışması 1 – Fantastik Kurgu Kopyacılığı’ adlı yazım için tıklayın…
Diğer ‘Felsefe‘ içeriklerine ulaşmak için tıklayın…
Tarihsel sürece baktığımızda, Hristiyanlığın doğduğu Filistin bölgesinde çam ağacının yetişmemesiyle konuya bir giriş yaparak, Orta Asya göçebe Türk halklarının İslamiyet ve Hristiyan gelenekleri öncesinden günümüze aktarılan şaman geleneklerinden ve geleneklerin toplunlara aktarılması üzerine bir yazı hazırlamaya çalıştık…
Bazı önemli ayrıntılar var , öncelikle halı motiflerinden, sözlü aktarımlara en önemli şaman unsurumuz “yaşam ağacı” yaşam ağacı “Akçam ağacı” olarak geçiyor makalelerde .
Türk mitolojisinin en önemli aziz figürü Ayaz Ata ve KarKız’dır. Ayaz Ata , soğuk kış gecelerinde muhtaçları korur kollar ısıtır, doyururmuş.
Orta Asya Türk’lerinin Avrupa’ya ve keşiften önce yerli olarak yerleştikleri Amerika kıtasına taşıdıkları en önemli geleneklerinden biri “yaşam ağacı” ve koruyucu Ayaz Ata figürüydü… Ren geyiklerinin anavatanı Orta Asya’dır , Noel yani gün dönümü zamanı Ayaz Ata’mız göçmen Türklerce korunmuş bir kültür varlığı olarak Santa Nicklaus olmuş ve iyi çocuklara hediyeler dağıtan bir aziz olarak kültürde yerini almış.
Hristiyan kültürüne 16.yy’da dahil olan ağaç süsleme geleneği , İlk olarak Almanya’da başlamış ve oradan Avrupa’ya yayılmış.
Geleneğin özünde İyilik ve Işıkla sembolize edilen Türk mitolojisinin en önemli figürü Ülgen yer alır.
Ağaca çaput bağlama bu tarihsel gelenekten gelir. 21 Aralık sonrasında ilk dolunayda ateş, süslenen ağaç ve dileklerin çaputla ağaca bağlandığı en önemli bayram kutlanır. Gece ile gündüzün sonsuz savaşında en uzun gecenin sonunda günler uzamaya başlar.
Göçebe bir toplum olan Orta Asya Türkleri, değişen din ve yaşam koşullarına ayak uydurmakla kalmayıp, geleneklerini de yeni kültürlere adapte etmişlerdir.
Kendi geçmişini anlayan, bilen bir toplum; varoluşunu sürdürecek , geliştirecek ve toplumunu söz sahibi yapacak güce sahiptir.
Arap kültürü asimilasyonu, Batı kültürü asimilasyonu , popüler kültür derken, öz varlığımızın tüm bu varlıkların kaynağı olabilecek kökte olduğunu anlayamamak büyük yanılgı olurdu.
NARDUGAN IŞIK GETİRSİN YURDUMUZA, IŞIK ŞİFA OLSUN YURDUMUZA.
Bir kaç alıntıyla , yazımızı bitireceğim.
“Fuzuli Bayat’ın Ana Hatlarıyla Türk Şamanlığı başlıklı kitabının 92. sayfasında hayat ağacının aynı zamanda bir şaman ağacı olduğundan söz eder: “Nardugan, Öz Türkler’de ve İslama kadar olan Türkler ile Sümerler’de aynı adla anılan yeni yıl bayramıdır. Her yıl 22 Aralık’tan sonra gelen ilk dolunayda kutlanır. Bunun sebebi ise Türkler’in eski inanışına göre gece ile gündüz sürekli savaşırlar ve 21 Aralık günü en uzun gecedir ve ardından günler uzamaya başlar.”
…
…
“Osmanlı Türkleri bir-milyon yapraklı hayat ağacından söz ederler. Her bir yaprakta bir insanın kaderi kayıtlıdır. Bir insan öldüğünde bu ağaçtan bir yaprak düşer.”
…
“Çam ağacı Mısır’da ve Filistin’de yoktu. İlk Hıristiyanlar bu ağacı bilemezdi. Türklerde ise bu ağaç çok önceden kutsal sayılırdı. Türklerin kök atası Sakalar idi. Türkler, Anadolu’ya 1071’de gelmedi, önceden farklı adlarla Anadolu’da hep var idi; Hattiler, İskitler, Kıpçaklar, Peçenekler vb.”
İyi düşünmeler.
0 Yorum