Manipülasyon; yetersiz, aldatıcı ve hatta taciz edici stratejiler yoluyla başkalarının algısını veya davranışlarını değiştirmeyi amaçlayan psikolojik ve sosyal bir etki türüdür. Sosyal etki türü her zaman olumsuz değildir. Sahip olduğumuz kötü bir alışkanlığı bırakırken doktorumuz tarafından manipülasyon teknikleri kullanılabilinir. Bu noktada bize seçenekler sunulur ve duygularımızı sömürmek, bize zarar vermek adına yapılmış bir eylem değildir. Zararlı manipülasyon ise karşı tarafa zarar verir, manipülatörün asıl amacı gizlidir, mağdurun zaaflarının bilinerek doğrudan ya da örtülü saldırganlık içerir. Kişi kendi zekasını, özgür iradesini, duygularını, mantığını kullanamaz duruma gelir ve bunu fark etmesi çok uzun zaman alabilir. Belki de günlük hayatta defalarca zararlı manipülasyona uğradık ama farkında değiliz? Peki kimler manipüle edilmeye daha yatkındır, manipülatörlerin özellikleri ve manipülasyon teknikleri nelerdir, kendimizi nasıl koruruz?
AVCI ve KURBAN – KİŞİSEL ÖZELLİKLER
Zararlı manipülasyon tekniklerine başvuran kişilerde genellikle narsistik kişilik bozukluğu ve antisosyal kişilik özellikleri bulunmaktadır. Manipüle edilmeye en yatkın kişilikler ise; özgüven eksikliği olan, kendine acıyan, onay alma ihtiyacı yüksek, hayır diyemeyen kişilerdir.
MANİPÜLATÖRLERİN KULLANDIĞI EN YAYGIN TEKNİKLER
- Konuyu değiştirmek, şaşırtmaca
- Duygu sömürüsü
- Karşı tarafı küçümseme
- Ego okşama
- Mahrum bırakma, tehditkar konuşmalar
- Yalan söyleme
- Suçluluk duygusu oluşturma
- Reddetme
Unutmamalıyız ki manipülasyon her zaman kişisel kazanç arayışıyla yapılmaz. Karşıdaki kişi için neyin doğru ve yararlı olduğunu bildiğini düşünen, ya da bireyin ne yönde karar vereceğini kontrol etmeye çalışan kişiler de manipülasyonu kullanabilir. Bu kişi ailemizden bir fert , sevgilimiz, eşimiz ya da iş arkadaşımız da olabilir. Bizi kontrol etmek istedikleri bir konuda manipülasyon tekniklerini kullanabilirler.
MANİPÜLE EDİLDİĞİMİZİ NASIL ANLARIZ ve NASIL KORUNURUZ ?
Genellikle karşınızdaki kişi sizden bir şey isterken normalde davrandığı gibi davranmıyordur. Eğer durum böyleyse bir düşünün derim. Sizden istenilen şey hakkında hayır dediğinizde ya da istemediğinizi belirttiğinizde suçluluk hissedeceğinizi, utanıp sıkılacağınızı düşünüyorsanız karşınızdaki kişi sizi ‘suçluluk psikolojisi oluşturarak ‘manipüle ediyor olabilir. Bana göre en dikkat etmeniz gereken konu ise şu; size sürekli duygu sömürü yapan ve devamlı kurban rolünü oynayan kişiler. Bu kişiler dışardan her zaman mutsuzdur, yardıma muhtaçtır ve devamlı istekleri vardır. Siz onlara yardım ettiğinizde, onları dinlediğinizde mutlu olurlar ama mutlulukları çok da uzun sürmez. Bu sırada size sürekli olarak ona iyi geldiğinizi söylerler. Aman bu kişilere dikkat. Elinizi verip kolunuzu kaptırmayın.
Nasıl korunacağınız konusuna değinmek gerekirse; karşınızdaki insanı iyi analiz edin. Aranızdaki ilişkiyi gözden geçirin. "Bir dengesizlik var mı? Biri diğerine göre daha mı fedakar?" düşünün. Bir taraf devamlı sizin sevginize muhtaçsa ve siz ona devamlı acıyorsanız sağlıklı olmayan bir ilişki olduğu ortadadır. Bunların dışında ilişkinizde nükseden problemlere bakın. Belirli aralıklarla ortaya çıkan problemleri nasıl aştığınızı, sonucunda neler hissettiğinizi düşünün. Benzer hislere kapılıyorsanız ve problemleriniz çözülmüyor sadece üstü kapatılıyorsa manipüle ediliyor olabilirsiniz.
Son olarak manipüle edildiğinizi anladığınızda durumun farkında olduğunuzu belirtin. Sakinliğinizi her zaman koruyun ve manipülasyonu akıllıca engelleyin. Ve ilişkiniz eğer çıkmaza girdiyse, karşınızdaki kişinin kötü bir niyetinin olduğunu anladıysanız ya da o ilişkide mutsuzsanız yakınlık dereceniz ne olursa olsun o kişiyle iletişiminizi sonlandırın. Evet belki zor olabilir ama mutluluğunuz için emin olun doğru yol bu.
Hayatınızdan manipülasyonu tamamen kaldırmak için ise her zaman dik durun, kendinize güvenin ve hayatınızın sizin kontrolünüzde olduğuna emin olun.
Sevgiyle kalın..
0 Yorum