- Öğretmenlik… Türk Dil Kurumu'nda "Bir bilim dalını, bir sanatı ya da teknik bilgileri öğretmeyi meslek edinmiş, okulda öğrencilere ders veren kimse." olarak tanımlanır. Kelimenin en derinine inecek olursak bana göre bir cümleyle "İnsanlığın yetişmesinde en önemli kilometre taşı." olarak tanımlanabilir.
Bu kavramın anlamını tanımlamak için binlerce hatta milyonlarca söz söylenir, anlatılır. Fakat kesin bir tanım yapmak neredeyse imkansızdır; çünkü anlamı bu kadar derin olan, insanı bu kadar düşünmeye zorlayan pek nadir kavram bulunmaktadır belki de literatürde…
Bu sebeple baş öğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün özdeyişinden bir kesitle bu kavramı daha iyi açıklayabileceğimi düşünüyorum.
“Herkesin kendine göre bir zevki var. Kimi bahçe ile uğraşmak, güzel çiçekler yetiştirmek ister. Bazı insanlar da adam yetiştirmekten hoşlanır."
Üstüne konuşulacak, söylenecek öyle çok şey var ki bu söz üstüne… Kelimeler anlamını yitirebilir ayrı ayrı her cümlede… Liderimiz ne kadar doğru bir noktaya değinmiş değil mi? Bazı insanlar da adam yetiştirmekten hoşlanır… Ne kadar doğru ve bu mesleği anlatan bir kesit. Öğretmenlik öğrencilere kendinden bir parça vermektir genel tabiriyle fakat hepsi bir yana ülkeye, millete adam yetiştirmektir aslında.
Her işin kendine göre anlamı, manası var elbet fakat bu mesleğin hepsinden farklı bir yerde olduğunu düşünüyorum. Henüz öğretmen adayı olmama rağmen yıllardır bizim için çırpınan, çabalayan hocalar gözümün önüne geliyor ve baktığımda bir insanın ailesinden sonra öğretmeninin de ne kadar önemli olabileceğini daha iyi anlayabiliyorum.
Yıllarca birçok öğrencinin geleceğinde rol üstlenen, bıkmadan, usanmadan her öğrencisine ayrı ayrı ilgi gösteren, öğretmenliğin sadece okulda ders anlatmaktan ibaret olmadığını bilen, nice eli öpülesi öğretmenimiz; bu ülkede nitelikli, ahlaklı, disiplinli yetişmiş çoğu insanda büyük pay sahibidir bana göre.
Aile tabi ki bir insanın yetişmesinde en önemli etkiye sahiptir; fakat sosyalleşmenin, dış dünyaya açılmanın en temel yeri olan okullarda çocukları hayata hazırlayan, onların elini anne-baba şefkatiyle sımsıkı tutan da yalnızca öğretmenlerdir.
Bunun yanı sıra günümüzde her kelimenin, her içi dolu kavramın önemini yitirmesi gibi öğretmenlik olgusu da önemini büyük ölçüde yitirmiş durumda. Okullarda saygısızca yetişen neslin sanki sıra arkadaşıyla konuşur gibi öğretmen ile konuşma tarzı, saygısızlığın, terbiyesizliğin bana göre en en en büyüğü. Toplumumuz öğretmene yapılan bu ve bunun gibi daha birçok yanlışa tepki göstereceği yerde bir de bu terbiyesizlikleri savunur hale geldi.
İşini iyi yapmayan, yattığı yerden (haram) para kazanan öğretmenleri bir kenara ayıracak olursak, toplumda arkasında durulmayı hak eden en önemli meslek bence öğretmenliktir. Bu meslek hayatımızda büyük etkisi olan daha birçok mesleği de hazırlayan bir olgudur. Bu sebeple hürmet etmek, saygı duymak yapmamız gereken başlıca davranışlardan olmalıdır.
Bizler bu kutsal mesleği her zaman el üstünde tutmalıyız, değerini bilmeli ve ona gereken saygıyı göstermeliyiz. Bizim çocuklarımızı yetiştirecek ve ülkeye kazandıracak olan bu kıymetli mesleği içi boş bir kavram haline getirmekten kaçınmalıyız aksine onu yüceltmek için elimizden geleni yapmalıyız.
Ayrıca sözlerime son vermeden önce kalleş saldırılarda can vermiş, Necmettin Öğretmen ve Aybüke Öğretmeni saygıyla anıyorum… Ruhları şad, mekanları cennet olsun… Sizi asla unutmayacağız…
"Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır." – BÜYÜK ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
0 Yorum