Koronavirüs Ve Çevresel Etkileri

8 dakika


Covid-19 bilinen adıyla Koronavirüs ve çevresel etkileri ortaya çıkmaya başladı.  Koronavirüs ile birlikte hayatlarımızın orta yerine balıklama dalan maskeler getirilen yasa ile kullanımı zorunlu hale geldikten sonra günlük hayatlarımızın vazgeçilmezi oldu. Sokağa çıkarken, toplu taşıma kullanırken, market ya da AVM’lere girerken maske olmadan girmek yasaklandı. Yasağa uyulmadığı takdirde çift taraflı olarak idari para cezası yaptırımı getirildi. Bu nedenle dışarıya çıkarken yanımıza cüzdanımızı, çantamızı almak gibi elzem oldu maskelerimizi de almak. Hatta öyle ki bu durumu fırsata çevirmek isteyen bazı girişimciler bu işin ticaretine atıldı.  

Maske gibi zorunlu olmasa da tek kullanımlık eldivenler de vatandaşlar tarafından kullanılmaya başlandı. Ve halen daha maske ile birlikte kullanılmaya devam ediliyor.  

Maskeleri ağzımızı ve burnumuzu kapatacak şekilde kullanmak zorundayız. Sosyal mesafe kurallarına uyup maskeleri de kullanarak virüsten korunduğumuzu düşünsek de aslında bu konuda yanıldığımızı söylemek de mümkün. Sosyal mesafe ve maske kullanımı yanında bir de hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor ki tam bir koruma sağlayabilelim. Bunun en güzel örneklerinden biri; marketlerden aldığımız gıda malzemelerini dezenfekte etmek, yıkamak veya silmek. Maske kullanımına ve hijyene bu kadar dikkat etmemize rağmen aynı dikkati ve özeni maskelerin kullanım süreleri bitip atık haline geldiğinde göstermiyoruz.  

Kaldırım köşelerinde, çöp kenarlarında, rüzgarla birlikte havada uçan ve maalesef ki denizlerde gördüğümüz maskeler çok vahim bir tablo oluşturmaya başladı. Her şeyden önce insan sağlığını tehdit eden bu tablo aynı zamanda uzun yıllardır kanayan bir yara haline gelen çevre sağlığını da ciddi ölçüde tehdit etmekte.  

Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu Başkanı Mahmut Uğur Çetin maske ve kullanılan eldivenlerin evsel atık değil hassas tıbbi atık olduğunu ve evsel atıklardan ayrı tutularak görevlilere teslim edilmesi gerektiğini söylese de henüz bu konu ile ilgili yasal bir yaptırım bulunmuyor. Gönüllü olarak kullandıkları maskeleri ve eldivenleri evsel atıklardan uzak tutup ayrı poşetleyen insanlar olsa da bu atıkları kimlere teslim edeceklerini bilemediklerinden dolayı bu atıklar için normal çöp konteynerlerini kullanıyorlar. Bu konuda bir çalışma yapılır mı bilinmez. Metrolardaki ekranlarda yayınlanan, hijyen kuralları ve maskelerin nasıl atılması gerektiği konulu kısa filmler ise görülen o ki yetersiz.  

Etrafa bir şekilde saçılan maskeler ve eldivenlerin temas edebileceği noktaları düşünürsek aslında konunun vahametini de idrak etmiş oluruz. Birbirimizle temas etmeden sosyal mesafeye dikkat ederek iletişim kurmaya çalışmamızın ve dokunmanın, tokalaşmanın, sarılmanın aslında ne kadar değerli bir şey olduğunu keşfederek yoksunluğunu çekmemizin bir değerinin olması bakımından tek kullanımlık olan ve ömürlerini tamamlamış, sonuç olarak atık haline gelmiş maske ve eldivenlerin imha edilmesi için yapılacak olan çalışmalar hem insan sağlığı hem çevre sağlığı hem de doğal hayat için oldukça faydalı olacaktır.   

 


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Gizem Torun<span class="bp-unverified-badge"></span>

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about personality
Trivia quiz
Series of questions with right ve wrong answers that intends to check knowledge
Story
Formatted Text with Embeds ve Visuals
Video
Youtube ve Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF