Türkiye’nin öncü düşünürlerinden Oruç Aruoba 72 yaşında hayatını kaybetti.

Oruç Aruoba akademisyen olarak başladığı kariyerine yazar, şair ve felsefeci olarak devam etti.
Aruoba eserlerinde klasik edebiyat imla ve üslup kurallarına uymayarak bir tarz yaratıp, Türk Edebiyat dünyasında kendine özel bir yer edinmişti.
“İnsanın temel sözü şiirdir” felsefesiyle şiire yönelen Aruoba; epistemoloji, etik, Hume, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Marx, Heidegger ve Wittgenstein konuları üzerine de araştırmalar gerçekleştirmiştir.
Aruoba, Hume, Nietzsche, Kant, Wittgenstein, Rainer Maria Rilke, Hartmut von Hentig, Paul Celan ve Matsuo Bashō gibi düşünür, yazar ve şairlerin eserlerini de Türkçe’nin zengin kütüphanesinde yer almasını sağlamıştır. Wittgenstein'ın eserlerini Türkçeye ilk defa Oruç Aruoba çevirmiştir.
ORUÇ ARUOBA KİMDİR?
Oruç Aruoba, 14 Temmuz 1948 doğumlu Türk yazar, şair, akademisyen ve felsefecidir.
1948 yılında Karamürsel'de doğdu. TED Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nde lisans ve yüksek lisansını tamamladı. Yine Hacettepe Üniversitesi'nde çalışmalarına devam ederek felsefe bilim uzmanı oldu. Felsefe bölümündeki doktorasını ise, 1972 ve 1983 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaparken tamamladı. Bu süreçte, Almanya'da Tübingen Üniversitesi'nde felsefe semineri üyeliği ve 1981 yılında Victoria Üniversitesi (Wellington) (Yeni Zelanda) konuk öğretim üyeliğinde bulundu. Kırmızı Dergisi gibi çeşitli basın organlarında yayın yönetmenliği, yayın kurulu üyeliği ve yayın danışmanlığı yaptı. Birçok dergide yazı ve çevirileri yayınlandı.
0 Yorum