Özgür İçerik Platformu telgiraf.com’un Röportajlar serisinin ilki, ilkliğin ve oluşun başlangıcı Kadınlarla… Kadınlara dair olumlu şeyler duymayı özlediğimiz günlerde, Kadirli Kadınlar Meclisi’ni, meclisin kıymetli Başkanı ve mimarı Emel ERKAYIRAN ile Kadın’ı, Kadın ve Tarım’ı, Kadın ve Üretim’i, Kadın ve Gücü’nü konuştuk…
Kadirli’de yaşama iz bırakan, insanlığın ve şefkatin mimarları onlar…
Lösev Kurum Elçiliği, “Sevgi İzi Projesi” ni, “Kadın Emeğine Destek Pazarı”nı, Kızılay, Yeşilay vb. sivil toplum işbirliklerini, Kadirli’den, Osmaniye’den, Türkiye’ye uzanan, kadından yaşama uzanan özgür bir motivasyon senfonisini, güneşin toprakla kardeş olduğu Çukurova’nın güneş yüzlü kadınlarını, sosyal dayanışmanın kahramanlarını konuştuk.
1- Öncelikle sizi tanımakla başlayalım: Emel ERKAYIRAN kimdir?
Emel ERKAYIRAN evli, 3 çocuk annesi, Oğlak Burcu’nun tüm özelliklerini taşıyan, vatan milliyetçisi bir kadındır.
2- “İnsan yaşadığı yere benzer.” Der Edip CANSEVER, buradan hareketle; Kadirli’de, Osmaniye’de, Çukurova’da kadın olmak sizce nedir ve nasıldır? Güzel coğrafyanızda geçmişten günümüze sosyal, ekonomik, tarımsal ve aile hayatında kadın kimliği ve kadının yeri hakkında neler söylemek istersiniz?
Öncelikle ben büyük şehirde büyüdüm. Tüm eğitim hayatım Adana’da oldu. Evlenip geldiğim Kadirli’ye alışmam çok zor oldu. Hala zorlanıyorum. Aslında aynı coğrafya fakat farklılıklar vardı. Bakış açılarından, kültür, görgü vb. Ama kadın olmak, önce verici olmakla başlıyor ve bu coğrafya kadını çok güçlü. Hatta erkeğine hükmedecek kadar güçlü. Ekmeğini taştan çıkaran Kadınlar var burada ve ben hepsiyle gurur duyuyorum.
3- Gelelim meclisinize…Kadirli Kadınlar Meclisi nasıl bir ihtiyaçtan doğdu? Siyaset ve ideolojiler üstü olan meclisinize yerel bir platform ya da bir Sivil Toplum Kuruluşu desek doğru olur mu?
Kadirli Kadınlar Meclisi benim ısrarlarım üzerine kuruldu. Çok kolay olmadı. Çünkü farklı siyasi görüşlü kişilerin bir arada, belediye bünyesinde, sivil toplum kuruluşu statüsünde görünüyor olması, alışık olunmayan bir durum. Ama gördüm ki böyle bir oluşuma çok ihtiyaç varmış. Birlikte muhteşem projelere imza attık. Hem mutlu olduk, hem mutlu ettik. Evet, sorunun cevabı tam da bu. Kadirli Belediyesi çatısı altında kurulmuş bir STK.
4- Bu Meclisi kurma motivasyonunuz nedir ve başlangıç noktanız neresi (olay, proje, olgu vb.) oldu?
Başlangıç noktası şöyle, aklımda hep kadınlar birlikteyken sadece kabul günleri yapmasın, topluma faydalı etkinlikler de yapsın düşüncesiyle yola çıktım. Farklı siyasi görüşleri birleştiren, gücünü sadece kadın duyarlılığından alan bir oluşum istedim. İtiraf ediyorum ki çok zor oldu.
5- Meclis olarak sizi siz yapan en önemli şey nedir?
Ben sevgi dolu bir kadınım. Kadınlar manevi olarak çok güçlü ama farkında değiller. Güçlerimizi birleştiren, temeli sevgiye dayalı bir meclis oluşturdum. Bu benim en büyük başarımdı. Kadınlar çok farklılar biliyorum ve onlara doğru düşüncelerini kullandırıyorum .
6- Ne tür zorluklarla karşılaştınız, halk ve kamu kurum/kuruluşları, Kadirli Kadınlar Meclisi’ni nasıl karşıladı ve bu konuda beklediğiniz ilgi ve destekler var mıydı, varsa beklentileriniz karşılandı mı?
Elbette kolay olmadı. Önce “nerden çıktı bu Kadınlar?” , “Ne istiyorlar?” , “Reklam derdindeler” diyenler oldu. Öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarına giderek kendimizi tanıttık. Valiler, Kaymakamlar, Belediye Başkanları ve diğer birim müdürlüklerine ziyaretler yaparak kendimizi onurlu hissettik. Tabii ki bu kurumlar da bir arada bu kadar ev hanımına saygı duydu zaman içinde. Yaptığımız her şeyde kamu yararı toplumsal farkındalık oluşturduk.
7- Projelerinizden, etkinliklerinizden bahsetmenizi isteyeceğim biraz da. “Lösev Kurum Elçiliği” nedir ve bu konuyla ilgili çalışmalarınız nedir?
LÖSEV ile de aynı duygular içinde tanıştık. Önce biz onları Kadirli Belediyesi’ne davet ettik. Ardından Adana LÖSEV şube açılışına davet edildik. LÖSEV takvimlerinin ilçemizde satışını yaptık ve böylece lösemili çocukların tedavilerine faydamız oldu. Yani belediye çatısı altında benim başkanlığımda LÖSEV kurum elçiliğimiz oluştu. Aynı zamanda ilçemizde bazı işletmelere LÖSEV kumbaraları da getirttik.
8- Peki Lösev dışında ortak hareket ettiğiniz ya da katkı sağladığınız Sivil Toplum Kurumları var mı, varsa onlarla ne tür çalışmalar yapıldı?
Evet var. Kadirli Kızılay Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olduğum için bu Kadınlar orada da proje desteği veriyorlar. Aynı zamanda Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Yönetim Kurulu’nda olduğum için aynı destek orada da geçerli. Sonra Ahbap Osmaniye’de Yönetim Kurulu’nda bulunduğum için projelerde destek veriyoruz . Aynı zamanda Kanser Savaşçıları Derneği’nin “Saçım Saçın Olsun Projesi” kapsamında kanser hastalarına tedavi sürecinde dökülen saçlarının yerine, peruk yapılması için saç bağışı kampanyası başlatarak derneğe çok fazla saç gönderdik. Kadirli Belediyesi çatısı altında olduğumuz için tüm projelerde bize düşen görev neyse hazırız. Yani hep iyilikler, hep güzellikler için varız. Son olarak Kadirli’de yerel bir gazetede köşe yazısı yazıyorum haftalık olarak. Burada da arada faaliyetlerimizden bahsediyorum.
9- Ve “Sevgi İzi”… “Sevgi İzi” nedir ve konuyla ilgili ne tür çalışmalar yaptınız? Kadirli’den Müge ANLI’ nın programına uzanan yolculuğunuzdan bahseder misiniz?
Sevgi İzi engelli bireyler ve kaybolma riskli tüm vatandaşların, el bileklerine kalıcı dövme uygulanmasıdır. 5 haneli kişiye özel bir şifreyle hazırlanıyor ve şifre Emniyet Müdürlükleri’nce biliniyor. Bu şifre tamamen kimlik bilgileri ve yakınının bilgilerini kapsıyor. Böylece bulunduğu zaman kendini ifade edemediği için bu bilgilerle ailesine ulaştırılıyor. Ben bu projeye hayran oldum. Bu sayede pek çok vatandaş rahatladı. Sevgili Müge ANLI her yıl sevgi izi etkinliğimiz sonrasında, bizi canlı yayına, ATV stüdyolarına davet ediyor. Hem gururla ilçemizi temsil ediyoruz, hem de iyilikler yaptığımız için mutlu oluyor, bunların yayılmasına katkıda bulunuyoruz. Tabii ki hayır duaları alıyor, motive oluyoruz. Bu yıl dördüncüsünü düzenlemeyi düşünüyoruz. Pandemi şartları elverdiği zaman.
10- Peki “Kadın Emeğine Destek Pazarı” nasıl oluştu, neler yapıldı? Bölgeniz kadınlarının beklentileri ve meclisinizin bu konudaki hedefi neydi?
Belediye Meclis Üyesi olduğum dönemde , el becerisi olan kadınların, kendi ürünlerini satması için düşündüğüm bir projeydi. Ev hanımları burada kendi ürünlerini satarak, hem ekonomik, hem sosyal alanda gelişmeli diye düşündüm. Öyle de oldu gerçekten. İnşallah ilerde genişleterek, daha farklı bir Kadın Emeğine Destek Pazarı oluşturmak hedefimiz.
11- Kadın ve ekonomi demişken, sürekli etkileşim halinde olduğunuz “Kadirli’nin turp yıkayan emekçi kadınları” desek bize neler söylemek istersiniz?
Aslında o Kadınlar için yapmak istediğimi yapamadım. Derin bir yaram var içimde. Onlar çok zor şartlarda çalışıyor. Üstelik sigortasız çalışıyorlar. Bir kadın için ağır çalışma sistemi ama mecburlar ve mutlular. Hepsine saygı duyuyorum ve benim için çok kıymetliler.
12- Kadirli, kadın ve tarım dedik. Bir de bisiklet konumuz var. Avrupa Birliği tarafından da desteklenen bir projede çok renkli ve neşeli görüntüler ortaya çıkmıştı. “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” etkinliğiniz hakkında neler söylemek istersiniz?
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu ilçemizde gerçekleştiren kıymetli arkadaşımıza her yıl etkinlik zamanı destek verdik. Ben önemli olduğunu düşünüyorum, renkli görüntüler ortaya çıkıyor.
13- Yüreklere dokunan bir sözünüze denk geldim: “Ben istiyorum ki en azından bütün çocuklar parayı vermeden düdüğü çalsınlar.” Diyorsunuz. Kadınlar Meclisi ve Emel ERKAYIRAN olarak bu sözünüzle vurguladığınız mesaj nedir ve bu şiardan hareketle neler yaptınız?
Evet bunu çok istiyorum. Bu dünyada en masum canlılar bitkiler, hayvanlar ve çocuklar bana göre. En çok onları mutlu etmek istiyorum. Bu yüzden bu cümleyi kurdum. Nasrettin Hoca “parayı veren düdüğü çalar” demiş. Ben çocuklar parayı vermeden de düdüğü çalmalı diye düşünüyorum. Bu amaçla çok zor durumda 16 yaşında bir çocuk için aramızda para topladık ve istediği telefonu aldık. Yenilerde de yine kendi aramızda para topladık ve tanımadığımız çocuğumuza tablet aldık. Onlar mutlu olmayı hak ediyor, biz de onları mutlu ediyoruz. Kadirli’de bir okulumuza kütüphane yapılıyor ve biz de etrafımızdan kitaplar topladık ve destek verdik. İşte bununla da mutlu olduk. Yeter ki çocuklar mutlu olsun. Onların mutluluğu her şeye değer. İyilikler paylaştıkça çoğalır.
Bir ortaokula kütüphane oluşturmak için birkaç kadın, bir arabaya binip kapı kapı kitap topladığınıza takdirle şahit oldum. Neresinden tutsak elimizde kalan insanlığın, neresinden toplamaya, düzeltmeye başlasak, ne yaparsak o kardır dercesine bir tavırdı bu. İnancımı yeşerttiniz. Yürekten kutluyorum.
14- Tüm bu ekonomik ve sosyal çalışmaların yanı sıra bireysel çalışmalar da yapıldığını gördüm. Örneğin Grup Terapistleri ile yaptığınız eğitimler, çalışmalar. Bu ve benzeri bireysel ya da grupsal çalışma anlamında neler yapıldı mecliste ya da yapılması hedeflenen neler var?
Grup terapisi yapan meclis üyemizin kardeşi misafirimiz oldu. Bize anlattıkları ve birlikteyken yaşadıklarımızdan etkilendik. İlerleyen zamanda pandemi şartları izin verdiği sürece devam etmek istediğimiz bir şey.
15- Hiç pişmanlık duyduğunuz; “şunu yapmasak da olurdu” , “şunu yapamadık” ya da “şu kişiye yetişemedik” dediğiniz bir durum oldu mu?
Yaptığım şeylerden pişmanlık duymadım hiç. Hesabını veremediğim hiçbir konu olmadı. Ama elbette yetişemediğim konulara çok üzüldüm.
16- “Biz olduk.” , “Bize gerçekten ihtiyaç varmış.”, “Bizde buna yetecek güç varmış.” Ya da “Biz varız.” Dediğiniz o gün, o olay neydi?
İtiraf ediyorum bizi biz yapan sevgi izi projesi oldu. Çünkü ATV ekranlarında en çok izlenen kadın programına konuk olmuştuk. Tam iki kere canlı yayın konuğu olduk. Kadirli adına ona plaket verdik. Canlı yayına gidemediğimiz zaman başarılı gazeteci Müge ANLI, yapmış olduğumuz programları canlı yayında yayınlandı. Yani toplam 5 kere Kadirli ve Osmaniye adını Kadirli Kadınlar Meclisi olarak dünyaya duyurduk.
17- Meclisinizin farklılıkları bir araya getirip, güçlü sinerjiler ortaya koymayı başardığı görülüyor. Detaylandırırsak meclisiniz her anlamda (uzmanlık alanı, etnik, beceri vb. olarak) ne kadar hibrit bir meclis?
Son derece başarılı bir hibrit. İçimizde her kadının bir becerisi var. Farklı renkte, farklı görüşte olabiliriz ama ortak noktamız “kadın olmak” ve birlikte bir şeyler başarmak. Doğru yolda birlikte keyifle yürümek.
18- Peki Başkanım; “Kadınlar birleşince…” diye cümleyi yarım bıraksam, nasıl devam ettirirsiniz?
Bu cümlenin sonu iki kelime bence “dünya güzelleşir”.
19- “Kadın, şiddet, cinayet…” akışımızda bu konuya değinmemeyi çok isterdik. Maalesef bu üç kelimenin çok sık yan yana geldiği bir ülkede yaşıyoruz. Kadirli Kadınlar Meclisi’nin bu duruma karşı tavır, düşünce ve çalışmaları nelerdir? Kalıcı ve işe yarayacak çözümler, projeler sizce neler, “Toplum” olarak neler yapılabilir?
Ben bunun yine kadından geçtiğini düşünüyorum. Anne olarak topluma sağlıklı bireyler yetiştirmek bizim görevimizdir. Bunun için de önce kendimizi geliştirmeliyiz. Kişisel gelişim kitapları başta olmak üzere sürekli okumalıyız. Faydalı programları izlemeliyiz. İnsan hayatta ne isterse o olur, neye inanırsa onu yapar. Her alanda kendimizi geliştirmeli her yaşta öğrenmeliyiz. Birbirimize devamlı destek olmamız gerekiyor. Hep bir arada görünmemiz gerekiyor.
20- Son olarak okuyucularımıza buradan neler söylemek istersiniz?
Şunu söylerim “neden yaşıyoruz ve bu dünyadan ne götüreceğiz?”. Farkına varmamız gereken bunlar. Ne istediğimizi bilmeli ve bildiğimiz yolda korkusuz yürümeliyiz. Vazgeçmek yok! Sürekli öğrenecek, kendimizi geliştireceğiz. En önemli olan, doğru yolda beraber yürümek. İşte bunu başarabilirsek dünyamız daha güzel olur. Bulunduğumuz yere ışık saçmak elimizde. Tıpkı Kadirli Kadınlar Meclisi gibi…
Kadirli Kadınlar Meclisi ve Kıymetli mimarı, emektarı Emel Başkanımız; bölgemize, ülkemize ve kadınlarımıza güzel bir sinerji yolluyor. Emel Başkanımız bu oluşuma yıllarını vermiş. Ortada müthiş bir emek var. Ve verilen emek meyvesini veriyor. Artık onlar, kadınlar her yerde! Televizyonda, sosyal medyada, sokakta… Kadirli Kadınlar Meclisi’nin kıymetli ve güçlü kadınları engin yürekleriyle Türkiye’nin ve Dünya’nın tüm kadınlarını selamlıyor. Gücünü sevgiden alan bu oluşuma destek veren herkese ve başta bizlere de vakit ayıran Emel Başkanımıza sonsuz sevgiler ve saygılar sunuyoruz.
Sözün mimarlarından birinin de dediği gibi “Yürekleri boylarından uzun, konuşunca dünyanın rengini değiştirecek kadar mağrur” tüm kadınlara selam olsun!
Kadirli Kadınlar Meclisi’ni takip etmek için:
Twitter: @KadKadirli Instagram: @kadirlikadinlarmeclisi Facebook: @53emel2

0 Yorum