Deprem uzmanları son zamanlarda Büyük İstanbul depreminin yaklaştığına dair açıklamalarını arttırdı. Herkes depremi, deprem olmadan konuşmak ve deprem olmadan önlem almak böylece etkisini azaltmak gerektiğini söylüyor. Peki biz bunları görüyoruz, duyuyoruz; ama ne yapıyoruz?
Prof. Naci Görür son yazısında “Depremin kendisi bir yerbilim olayı olarak karmaşık ve anlaşılması zor ama, vereceği zararı azaltmak için yapılması gereken iş ve önlemleri anlamak da bir o kadar basit.” dedi. Deprem bir doğa olayıdır. Bizim yapabileceğimiz sadece kendimizi ondan korumak olmalıdır.
“Bilimin yolundan gidip, gerekenleri yapsaydık toprağa verdiğimiz insanların sayısı artmaz aksine çok azalırdı.”
Türkiye’de çok sayıda deprem kuşağı var. Yaşam alanlarımızın çoğu bu kuşaklar üzerinde; günümüzde fay hatlarından kaçmak artık bir çözüm değil. Ancak risk yönetimi konusunda kendimizi geliştirebiliriz.
“Bugün de İstanbul için bağırıyoruz. Sesimizin çok fazla duyulduğunu da düşünmüyorum.”
Depreme hazırlıkta en önemlisi halkın bilinçlenmesi. Mahallelerde bilgilendirmeler yapılmasıdır. Deprem gerçekleştiğinde sana en yakın kişi komşun olacaktır.
“Hangi fay kuşağında nerede ve ne büyüklükte bir depremin olacağı ve olduğu takdirde yerleşim alanlarına nasıl bir zarar vereceği önceden öngörülebilir.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen günlerde bir deprem simülasyonu yapıldı. Gece gerçekleşebilecek 7.5 şiddetindeki bir depremin nerelere zarar vereceğine dair tahminlerde bulunuldu. 7.5 şiddetindeki bir deprem en çok Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü’nde etkili olacak.
İBB raporunda tüm ilçeler hakkındaki bilgilere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/
0 Yorum