I. Dünya Savaşı = 16 – 19 milyon ölü
II. Dünya Savaşı = 60 – 80 milyon ölü
İşte Dünya'nın adeta ölüme doyduğu iki korkunç savaş. Milyonlarca asker, sivil bu savaşlarda devlet liderlerinin acımasız hırsları nedeniyle yitip gitti. Geriye milyonlarca liralık zararlar, toprak uğruna dökülen kanlar, açlık, kıtlık yani olabilecek ne kadar kötü senaryo varsa hepsi yaşandı.
Her gün yeni bir siyasi krizle karşılaştığımız günümüzde ise liderler politik hırslarından asla ödün vermiyor. Bu sebeple her gün adeta bir kıvılcım niteliğinde çatışmalar, tartışmalar kaçınılmaz oluyor.
Bu çıkmazları yaratanlar, gündemi oluşturanlar ise genellikle arkası sağlam, kendine bir şey olmayacağını düşünen akıllı ve zeki liderler. Bu liderler senaryoyu kendileri oluşturuyor ve başrolde de kendileri oynuyor. Bu liderlere güvenip onlardan güç alarak hareket eden ülkelerde bir hayli fazla. Adeta "maşa" olarak nitelendirebileceğimiz bu ülkeler olayları ne kadar çıkmaza sokarlarsa soksunlar, hep bir şekilde paçayı kurtarmayı başarıyorlar.
İŞTE CADI KAZANI OLARAK ADLANDIRABİLECEĞİMİZ BÖYLE BİR ORTAMDA 3. DÜNYA SAVAŞI PATLAK VERSE NE Mİ OLURDU?!.
Öncelikle eskisi gibi savaşlar cephelerde yapılmazdı. Teknolojinin ve silahların bu kadar ilerlediği günümüzde herkes stratejik olarak hamle yapardı ve kesin sonuç elde ederdi. Nükleer bombalar savaşın kaderini belirlerdi.
Bir varsayım olarak düşüncesi bile ne kadar kötü olsa da konuya ülkeleri de baz alarak bakalım isterim. Dünya'ya şu an hükmeden 2 ülkenin varlığını herkes biliyor: ABD-Rusya
Bu ülkelerin yanı sıra 3. Dünya Savaşı'nın kaderini belirleyecek en önemli silah: Nükleer savaş başlığı
Nükleer savaş başlığının bulunduğu ülkeler: ABD, Rusya, Fransa, Hindistan, Pakistan, İsrail, İngiltere, Kuzey Kore, Çin, (İran, batı devletleri ile yaptığı anlaşmalardan ötürü vazgeçti)
Ne kadar bu silahların büyük bir çoğunluğu ABD ve Rusya elinde olsa da diğer ülkeler de savaş çıkması halinde tüm dünya için önemli bir tehdit oluşturuyor.
Özellikle Kuzey Kore'nin korkusuz nükleer denemeleri, İsrail'in ABD'yi arkasına alarak takındığı tavır ve diğer ülkelerin hiç çekinmeden bu ölümcül silahı kullanabilme ihtimali bile tüyleri ürpertiyor diyebiliriz.
NÜKLEER SİLAH KULLANILDIĞINDA ETKİLERİ NE OLUR?
Olası bir savaşta nükleer silah kullanan ülke öncelikle savaş kurallarını ihlal etmiş olacak. Silahın kullanıldığı yerde ise insanlar anında buharlaşacak, yanacak veya fazla radyasyona maruz kalarak acılı bir biçimde ölecek.
Dünya adeta bir kaos yaşayacağı için yardım kuruluşları devre dışı kalacak. Bu yüzden yaralananlarda kurtulamayacak. Ayrıca silahın kullanımından sonra oluşacak yangınlar ve zehirli gazların etkisi çok büyük olacak. İnsanlar nefes aldığında bile hastalanacak çünkü nükleer silahların havaya bıraktığı gaz ölümcül olacak. Ölümcül silahın ortaya çıkardığı radyoaktif duman dünyayı saracak ve güneş ışınları dünyaya erişemeyecek. Bu yüzden iklimler değişecek, topraklar verimsizleşecek, kıtlık, sefalet, hastalık gibi kavramlar insanları derinden etkileyecek.
İşte burada da ünlü teorik fizikçi Albert Einstein'ın sözü devreye giriyor.
"3. Dünya Savaşı’nda hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. Dünya Savaşı’nda taş ve sopalar olacağını biliyorum…"
İşte bu söz aslında ciddi manada yerini bulacak çünkü teknoloji bu kadar birikimle geldiği noktayı nükleer silahlar yüzünden kaybedecek. Ayrıca diğer savaşlarda olduğu gibi yıllarca sürmeyecek ve her şey bir anda gerçekleşecek.
Bu savaşı sizler de benim gibi iki süper güç olan ABD veya Rusya'nın başlatacağını düşünüyorsanız kesinlikle haklısınız. Çünkü bu kadar ileri teknolojiye sahip olan ve gerek donanmalarıyla, gerek korkusuzca adımlarıyla dünya da büyük söz sahibi olan bu ülkeler, böyle bir savaşta kaderi belirlemezse fazlasıyla şaşırtıcı olur diye düşünüyorum.
1. Dünya savaşı her ne kadar görünen sebepte Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand'ın Sırp bir milliyetçi tarafından öldürülmesiyle başlamış olsa da o dönemler dünya da her şey birbirine girmiş vaziyetteydi ve bu sadece savaşın fitilini ateşledi. Ayrıca bununla da kalmadı ve hiçbir sonuç alınamayan bu savaş 2. Dünya savaşına da zemin hazırladı.
Şimdi baktığımızda da Azerbaycan, Ermenistan, Yunanistan, Suriye, Irak, İsrail gibi gündemden hiç düşmeyen ve süper güç olmayan ülkeler de bir savaşın fitili olabilir. Bu fitil yandığı takdirde dünya büyük bir çıkmaza girebilir. Bu çıkmazdan ise fitili ateşleyen ülkeler değil onlara destek veren süper güçler yalnızca çıkabilir.
Tarih gerçekten de tekerrürden ibarettir. Zayıf ve güçsüz olan daima kaybeder. Kurnaz ve işini iyi bilen ise her zaman her şekilde kendini kurtarır. Oyunu iyi oynamasını bilen daima kazançlı çıkar…
Savaş kimin haklı olduğuna değil, kimin güçsüz olduğuna karar verir. –Bertrand Russell
0 Yorum