Güneş Patlaması: Carrington Olayı

1 dakika


Gezegenimizin başrolünde bulunan Güneş bizleri yaşama tutan tâbi kaynaktır. Bizleri ve gezegenimiz Dünya’yı yaşam cetvelinde var olmasını sağlayan başrolümüzdür. Ama bu Işık parçası bizler için zararlı olabilir mi ? Bizlerin yaptıklarını bir anda silebilir mi ? Güneş patlamarı (püskürtmeleri) milyonlarca kez olsada bizleri korkutan Carrington olayı Güneş’in bize zarar verebileceğini ve bizlerin yaptıklarını yok edebilecek güçte olduğunu gösteriyor. 

Yedi Güzel Adam Kimdir? adlı yazım için tıklayın…

Carrington Olayı

Carrington olayı, olarak adlandırılan güneş fırtınası 1859 yılında solar döngü 10 sırasında olmuş güçlü jeomanyetik güneş fırtınasıdır. Bir solar alev veya koronal kütle ejeksiyonu,Dünya’nın  manyetosferini  vurdu . Şimdiye kadar bilinen, Richard Christopher  Carrington  tarafından gözlemlenen ve kaydedilen  en güçlü solar fırtınayı tetikledi.


1 Eylül 1859 yılında saat 23:23'de şimdiye kadar ki en büyük güneş patlaması dünyaya çarptığında dünyanın koruyucu manyetik alanında karanlık geceyi gündüze çeviren bir ışık görseli oluşturdu. Olayın gerçekleştiği günün gecesinde, sabaha doğru bütün dünyada gökyüzü kırmızı, yeşil ve mor Auroralar ile kaplanır ve izlenmeye değecek bir görsel ortaya çıkar.

Bizleri Auroralarla Karşı Karşıya Bırakan Patlamada Görsel Güzellikler Ortaya Çıktı.

İlk olarak Richard Carrington’ın gözlemlediği  bu güneş patlamaları kuzey ışıklarının (Aurora) Jamaika’dan dahi görülecek derecede büyük ve parlak olmasını sağlamıştır. İşin ilginç yanı bu olay yaklaşık 4 yıl sürmüştür. Bu sırada özellikle Kuzey  Amerika’da elektrik ve telgraf/telefon hatlarında ciddi arızalar gözlemlenmiştir.  

Günümüzde Bu Boyutta Bir Patlamanın Zararı Ne Olur ?

Günümüzde bu boyutta bir patlama olması durumunda dünya genelinde zararın trilyonlarca dolar olması muhtemeldir. Günümüzde gerçekleşmesi durumunda tv, radyo, yayınlarının tamamen kesilmesi, elektrik sisteminin devre dışı kalması, cep telefon şebekelerinin çökmesi, suların kesilmesi,gps sisteminin devre dışı kalması muhtemel felaketlerdendir. Tüm bunların onarılması 20 yıl civarında sürebilir.Bu onarım sürecinin 20 yıl sürmesi doğrultusunda 100 bin kişininde ölecebileceği göz önüne almalıyız. Tehlikenin hat safhada olduğu elektrik şebekelerinde insanların canını koruyamayabiliriz. 

 İnsanoğlunun ve yaptığı bütün teknolojik ilerlemeyi bir anda silip süpürecek ve bizleri çaresiz bırakacak doğa olayıdır. Umarım gezegenimizin başrol oyuncusu bize iyi davranır...


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

Onur Gültepe<span class="bp-verified-badge"></span>

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about personality
Trivia quiz
Series of questions with right ve wrong answers that intends to check knowledge
Story
Formatted Text with Embeds ve Visuals
Video
Youtube ve Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF