Girişimcilik Mi, Okumak Mı?

Durmak ölüm, taklit uşaklıktır, çalışmak ve yetişmek ise hayat ve hürriyettir. L. Y. Rauke11 dakika


62

Girişimcilik… Bir insanın ütopik fikirleriyle yapabileceklerinin en üst sınırı ve başarması halinde ömür boyu kazançlı ve konforlu bir hayat sürmesi, ayrıca yaptıklarıyla diğer insanların da hayatını değiştirmesi.

Okumak… Belirlenen eğitim kademelerini tamamladıktan sonra devlete dayalı işlerde yer alma, stabil ücretlerle geçinerek deyim yerindeyse kendi yağında kavrulma…

İşte bu iki kavram günümüzde belki de çatışma halinde olan iki önemli olgu. Genelde girişimcilerin daha rahat yaşadığı ve günümüz toplumunda olağanüstü fikirlerle piyasaya giren her girişimci şimdilerde birer milyoner. Hepsi kendi hayatlarını tabandan veya ailenin servetinden faydalanarak önemli ölçüde değiştirebiliyor. Bununla da kalmayıp çevresinde ve toplumda yer alan insanların da hayatını etkiliyor girişimciler. 

Okuyan ve belirlenen çizgide ilerleyen insanlar ise kendilerine bir yol çiziyor ve o doğrultuda ilerliyor. Ne kadar okursa okusunlar ya da ne kadar üst kademeye çıkarsa çıksınlar girişimciler kadar rağbet göremiyor ve para sahibi olamıyorlar. Kültürlü, bilgili, eğitimli olmaları onlara ancak kendilerine yetecek kadar finans sağlıyor. 

Tabii ki bakıldığında istisnalar var onlar bu anlattığım grubun dışında yer alıyorlar. Ama anlattığım grupta sizce de bir adaletsizlik bir çelişki yok mu?

Düşünün yıllarca alanınızda en ileri seviyeye kadar geliyorsunuz. Nerdeyse en üst basamakta yer alıyorsunuz. Okumadığınız kitap, yazmadığınız makale, araştırmadığınız konu kalmamış. Fakat biri çıkıyor ve çok akıllıca bir fikir ortaya atarak birkaç sene içinde hiç okumasa bile zenginler listesinde yer alıyor. Bunu kötülemek için söylemiyorum. Girişimci olan kişi attığı o fikirle belki de tüm dünyayı değiştirebiliyor ve bu inanılmaz bir olay. Fakat siz alanınızda bu kadar çaba sarfederek bir yerlere kadar geliyorsunuz ama finansal açıdan girişimcinin yanından bile geçemiyorsunuz.

Şimdi akıllarda tek bir soru var:

1- Hayata dair her şeyi bilip, okuyup milyoner olmamak mı?

2- Çok özgün ve her şeyi değişterecek bir fikirle zengin olmak mı?

İşte bu iki soru istisnalar haricinde çok tartışılabilecek iki soru. Sakın yanlış anlaşılmasın "Her girişimci olan cahilliği ile mi para kazanıyor?" diyeceksiniz, veya "Okuyan insanların hiçbiri zengin değil mi?" sorusunu soracaksınız. Bu kavramlar birbirleriyle çeliştikleri kadar aslında kardeşlerde. Fakat yolları anlattığım kısımlarda ayrılıyor. Birisi özgün olup kendi başına bir şeyler başarırken, diğeri zaten belirlenmiş yoldan hayatına devam ediyor. 

Burda asıl sorulması gereken soru şu: Hayata yeni bir açıdan baktığımızda mı, yoksa belirlenen yoldan gittiğimizde mi kazanırız?

Bence Dünya tarihinde özgün fikirler her zaman galip gelmiştir. Bu yazıyı yazmadan önce okumanın her zaman bir girişimciden daha faydalı olduğuna inanıyordum fakat fikirlerim kendi fikirlerimi alt etti. Çünkü girişimci olan insan tek düze değildir, farklıdır, yenilik ister. Başarısız olsa da fikirlerinden vazgeçmez. Hedefine ulaşana kadar devam eder. O hayatın kendisini yönetmesine izin vermez. Hayatı kendisi yönetir. 

Örnekler çok fazla fakat çok yakından tanıyacağınız 3 ismi belirtmek isterim bu konuda:

Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Elon Musk

Bu isimler olan şeyler üzerinden gitmeyi reddetmiştir. Yeniliğin, farkındalığın baş mimarları olmuşlardır. Bu sayede hem dünya onlarla beraber değişmiş hem de kendileri hayata dair belirledikleri menkıbelerini tamamlamışlardır. 

Onlar dahi fikirleriyle başarısız olacaklarını bilmelerine rağmen vazgeçmeden, başarıya olan inançlarıyla bu noktaya kadar gelmişlerdir. Böylelikle dogmatik fikirleri yerle bir ederek yeni bir sistemin öncüleri olmuşlardır.

İşte hayata dair iki önemli konu, her insan en tepede yer almak ister ama zirve her zaman en özel insanlara aittir. Çalışmak, vazgeçmemek, yeni fikirler üretmek, başarıya olan açlık daima zirvedeki insanların özellikleridir. 

Sizler hangi yolunu seçeceksiniz veya hangi yoldan yaşamınıza devam ediyorsunuz bilinmez fakat ne olursa olsun bu dünyayı hakkıyla yaşayan insan, ölmeden bir çivi çakıp gidebilendir…

[zombify_post]


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

62
Anıl Pakoğlu<span class="bp-verified-badge"></span>

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir