Gerek gelişen dünyanın teknolojik imkânları gerek yeni kuşaklarla birlikte insan ihtiyaçlarının yeniden gözden geçirilmesi derken çalışma şekillerimiz de bir süredir değişim halindeydi. Bunların üstüne bir de pandemi eklendiğinden beri pijama altlarıyla katıldığımız görüntülü toplantı oranları artık hiç olmadığı kadar yüksek. Uzaktan çalışma işverenler için ofis masraflarını azaltması, çalışanlara ise sunduğu esneklik ve özgür çalışma ortamı sayesinde giderek daha çok tercih edilir hale geliyor. Üstelik karbon ayak izimizi azaltması sayesinde çevreye için bile faydalı. Dolayısıyla freelance ya da uzaktan çalışma imkânı sunan şirketlerin sayısı hızla artıyor. Aslına bakarsanız, uzaktan çalışmanın çalışanların mental sağlığı açısından daha faydalı olduğuna dair araştırmalar da var. Bütün bunları ele aldığımızda bu yeni iş modelimiz yakın zamanda bir yere gidecek gibi görünmüyor. Peki, freelance ve uzaktan çalışma modelinin bizi zorlayabilecek kısımları yok mu? Freelance çalışırken ya da çalışma zamanlarımızı kendimiz belirlerken motivasyonumuzu ve verimimizi nasıl yüksek tutabiliriz? Bunun için uygulanabilecek birkaç yöntem var elbette.
Bir Program Oluşturun ve –En Önemlisi- Ona Bağlı Kalın
Her insanın kişiliği ve çalışma tarzı farklı. Siz bir ofiste çalışmaya alışmış, bu şekilde verimli olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Ya da freelance çalışırken kendi zaman çizelgenizi oluşturup buna bağlı kalmakta sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Çalışma tarzınız ne olursa olsun, bir şekilde kendinizi freelance ya da uzaktan çalışma durumunda bulduysanız yapmanız gereken ilk şey sınırları belli bir program oluşturmak. Yapacağınız işin ne kadar zamana kadar bitmesi gerektiğini ve bunun için günde ne kadar ilerlemeniz gerektiğini bilip buna uymanız önemli. Bunun yanında, paydos vakti geldiğinde işi bırakmayı da bilmeniz gerekiyor. Sanılanın aksine evden çalışma, kafamızdaki ‘‘işten çıkma’’ şalterini yok ettiği için daha fazla çalışmamıza yol açabiliyor. Eğer hali hazırda fazla çalışmaya meyilli biriyseniz, freelance ya da uzaktan çalışma iş/sosyal hayat dengenizle oynayıp sizi zora sokabilir. Programınızda işe olduğu kadar ailenize, arkadaşlarınıza, partnerinize ayırdığınız zamana da uymanız gerekiyor. Freelance ya da uzaktan çalışma konusunda size yardımcı olabilecek bir diğer ipucu ise bir rutin oluşturmak. Kalktığınız andan itibaren beyninize onu çalışmaya hazırlayacak zamanı vermelisiniz. Bu duş almak, kahvenizi içmek, kahvaltı hazırlamak hatta makyaj yapmak ya da ev kıyafetlerinden çıkıp günlük kıyafetlerinizi giymek bile olabilir. Bu şekilde daha derli toplu, motive olmuş bir beyinle işe başlamak size fayda sağlayacaktır. Aynı şekilde günlük işlerinizi bitirdikten sonra da benzer bir rutinle vücudunuza o günlük çalışma zamanının bittiği mesajını verebilirsiniz. Burada en önemli kısım kendinizi tanımak ve sizin için neyin işe yaradığını anlamak.
Çalışma Alanınızı Belirleyin ve Olabildiğince Düzenli Tutun
Freelance ya da uzaktan çalışma konusunda size yardımcı olabilecek en önemli ipuçlarından birisi kesinlikle bu. Kendinize yemek yediğiniz, dinlenme zamanınızı geçirdiğiniz ya da uyuduğunuz alandan farklı bir çalışma alanı atamalısınız. Bunu yapmadığınızda, örneğin yemek masasında ya da yatakta çalıştığınızda beyninize karışık sinyaller gönderip farkında olmadan veriminizi düşürmeniz çok olası. Bunun için özel olarak ayrılmış olan çalışma alanında oturduğunuz zaman ise beyniniz bunun ‘‘çalışma zamanı’’ olduğunu bilir ve kendini hazırlar. Yani işin çoğu beynimizi eğitmek ve bazen de onu kandırmaktan ibaret. Bu alanı yarattıktan sonra ise yapmanız gereken daha zor bir kısım geliyor: Orayı düzenli tutmak. Çalışma alanınız mümkün olduğu kadar sade ve düzenli olmalı. Unutmamak gerek ki, dağınık bir çalışma ortamı dağınık bir kafa demek. Görüş açınızda işle ilgili olmayan objelerin sayısı minimum olmalı. Ayrıca, birlikte yaşadığınız insanlar varsa onların da bu alana ve çalışma zamanınıza saygı göstermesini rica etmelisiniz. Bu şekilde konsantrasyonunuzu kaybetmeden daha verimli çalışacağınız bir alana sahip olabilirsiniz.
İhtiyacınız Olduğunda Mola Vermeyi Unutmayın
Sosyal bir ortamda çalışmıyor olmanın eksiklerini yaşayabileceğiniz alanlardan birisi bu. Freelance ya da uzaktan çalışma sırasında iş arkadaşlarınızla birebir zaman geçirip zihninizi rahatlatabileceğiniz bir ortama sahip olmazsınız. Hatta belli bir öğle yemeği zamanınız olmaması da çok olası. Bütün bunların yanında, kendinizi dinleyip ihtiyacınız olduğunu hissettiğinizde molalar vermeniz büyük önem taşıyor. Oturarak yapılan işlerde, bu molalar kişinin hem mental hem fiziksel sağlığı için çok faydalı. Tıkandığınızı hissettiğinizde yerinizden kalkıp içecek almak, sevdiğiniz bir şarkıyı dinlemek hatta bir süre gözlerinizi kapatıp uzanmak bile kan dolaşımınızı hareketlendirir ve sizi rahatlatır. Bu yüzden çalışma planınıza molalar dahil edin ve bunlara uyun. Ayrıca, eğer varsa, iş arkadaşlarınızla sosyal ilişkilerinizi devam ettirmeye özen göstererek izolasyon hissinden kurtulabilirsiniz. Böylece kendinizi yormadan moral ve motivasyonunuzu yüksek tutarsınız.
Başladığımız yere geri dönecek olursak freelance ya da uzaktan çalışma; çalışanlara esneklik ve rahatlık gibi birçok fayda sağlamasının yanı sıra –özellikle ilk defa yapıyorsanız- zaman yönetimi konusunda önünüze zorluklar çıkarabilir. Bu yeni modele uyum sağlamaya ya da devam etmeye çalışırken yaşadığınız zorluklar umudunuzu kaybetmenize sebep olmasın. Unutmayın ki şu an birçok insan sizinle aynı şeyleri yaşıyor. İstatistiklere ve araştırmalara bakacak olursak daha fazla insan yaşamaya da devam edecek. Sizin için işe yarayan bir düzen oturttuktan sonra kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı etmeden işinize verimli bir şekilde devam etmek için bu ipuçları umuyorum size fayda sağlayacaktır.
0 Yorum