Felsefi düşünmeyi, sorgulamayı ve bunu bir yaşam biçimi haline getirecek dört kitabı sizlere önereceğim.
Düşünmek, sormak, sorgulamak bizlere hayata çok daha anlamlı bakmayı sağlar ve yaşam tarzımızı büyük ölçüde değiştirir. Umarım kitaplar ilginizi çeker ve size birçok şey katar.
1. PAULO COELHO – SİMYACI
Paulo Coelho´ nun eserini bir cümle ile özetlemek gerekirse ´Simyacı , İspanya´dan kalkıp Mısır piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago´nun masalsı yaşamının öyküsüdür.´Kitabın başında amacı sadece hazineye ulaşmak olan Santiago, kitap ilerledikçe aslında hazinenin değil hazineye giden yolun daha önemli olduğunu farkeder. Santiago nun tecrübesi o yolda öğrendikleridir.
2. PLATON – SOKRATES´İN SAVUNMASI
Platon´un kayıt altına aldığı bu eser, yalnızca bir diyalogtan ibaret değildir. İfade özgürlüğü bir yana farklı bir düşüncenin bile dile getirilmesine bile izin verilmeyen bu dönemde Sokrates özgür düşüncelerini dile getirmekle kalmayıp yaşamı boyunca insanları özgür düşünmeye, sormaya,sorgulamaya ve erdemi aşılamaya çalışır. Dönemin saygı görülen sofistleri, halkı Sokrates´e karşı doldurur ve idam edilmesi için dava açar ve bunu başarır. Diyaloğu okuduğumuzda aslında düşüncelerimizin ne kadar değerli ve güçlü olduğunu fark ederiz.
3. JOSTEİN GAARDER – SOFİE´NİN DÜNYASI
Sofie´nin 14. yaş kutlamasına yakın bir zamanda kimden gönderildiği bilinmeyen mektupla felsefe yolculuğu başlar. Kitapta felsefede olan olaylar sırasıyla olmakla birlikte okuyucuya hem felsefenin ortaya çıkışını ve günümüze kadar ki sürecini başarılı bir şekilde aktarıyor hemde bunu olay örgüsü olarak sunup okuma zevki veriyor. Okuyucuyu her sayfada derin düşüncelere iten bu kitap, felsefe için önemli kitaplardan biridir.
4. PLATON – MENON
Evet evet.. Hani şu, Sokrates´in hiç matematik bilmeyen köleye geometri çözdürdüğü diyalog. Bildiniz. Diyalogta insanın düşünerek ve soru sorarak doğru bilgiye ulaşabileceğini ortaya koyar.
Umarım önerilerim sizi memnun etmiştir.
Smokin Giyen Kadınlar adlı yazı için tıklayın…
[zombify_post]
0 Yorum