Herkese merhabalar pandemi sürecinde yetenek ve yaratıcılığınızı ev içinde nasıl kullanabilirize dair bir yazı dizisi ile sizlerleyelim. Arzu ederseniz ilk bölümümüze geçelim.
Bu süreçte herkes gibi ben de evdeyim. Ve tabi bu süre beni yeni bir yola soktu.Ve bu süreçte evimin yatak odasına bir fotoğraf stüdyosu kurdum. (Yazımda karışınıza çıkan tüm görseller bu stüdyoda çekildi.)Hem de bu büyük prodüksiyonlu profesyonel stüdyolardan herhangi bir eksiği yok. Nasıl mı?
Hemen anlatıyorum.
Stüdyo için evinizin birkaç saat için de olsa en iyi ışık alan yerini seçmek için gözleme hemen başlayın.
“Ya peki evimiz hiç iyi ışık almıyorsa” diyorsunuz merak etmeyin yazımın ışıklandırma tekniğine dair kısmı sizlere yardımcı olacaktır.
Evet şimdi beyaz fonumuzu hazırlıyoruz. Yukarıda gördüğünüz fotoğrafta ben A4 kağıdı kullandım. Ama siz eldeki imkanlar dahilinde bez parçası kağıt peçete kullanabilirsiniz.Ya da canımız annelerimizin toz bezi yapmak için ilk fırsatı beklediği giysi dolabımızın demirbaşları eski tişörtlerimiz bizlere yardımcı olmak için bekliyor.Sonsuz beyaz ya da yeşil fon kullanmak zorunda değiliz dikkat etmemiz gereken tek husus fonun pürüzsüz ve renk tonajı açısından tek tona sahip olması.
Yani hiç bir şey bulamazsak düz duvarımız yeterlidir.
Ve gelelim evimizdeki stüdyomuza ışıklandırma sistemi kurmaya;
Bunun için sakın avizenizin ışığını kullanmayın.Hatta fotoğraf çekerken gece bile olsa odamızın ışıkları kapalı olsun.
Gece lambalarımız ve baş ucu ışıklarımız bize çok daha geniş bir özgürlük alanı ve çok daha mobil bir ışıklandırma sistemi sağlayacaktır.
Peki biz stüdyoda üretilenler gibi özel atmosferlere özel ışıklandırmalar kullanmak istiyorsak ne yapmalıyız?
Marketlerde kolayca bulabileceğimiz mavi ve kırmızı renkte ampulleri kullanabilir ya da bunun yerine sulu boya ya da şığı geçirecek herhangi bir boya ile şefaf ampülümüzün camını ince bir katman olarak dilediğimiz renge boyayarak istediğimiz renkte ışığı elde etmiş oluruz.
Bir diğer yöntem çeşitli renklerdeki jelatinleri ışık filtresi gibi kullanmak
Burda ço önemli bir uyarı yapmak zorundayım. “Bu tip jelatinler aynı ışık filtresi gibi YANICIDIR.” O yüzden jelatinleri sıklıkla değiştirmek zorundayız.
Burada dikkat edilmesi gereken bir husus ışığımızın voltajının yüksek olması ve beyaz olması. Düşük voltaj ve sarı ışık renk elde etme konusunda bize sorun yaratacaktır.
Işıkta asıl önemli olan konu ışık kaynağının konumlandırılmasıdır. Peki ışığımızın konumunu neye göre ayarlamalıyız?
Unutmayın ki ışığın estetiğini ışığı yönlendirerek elde edebiliriz. Bu da çekimi gerçekleştirdiğiniz konuma göre şekillenen bir durum genel olarak anlatmak gerekirse.
Örneğin;yumuşak bir ışık elde etmek istiyoruz.
Bunun için ışığı objemize kırarak ulaştırmak en doğrusu
Burada yansıma ve ışığı kırma konusuna girerekte bu konuyu açıklayalım.
Işığı kırmak için ne yapmalıyız?
Evdeki makyaj aynası su dolu cam şişe gibi nesneler bize yardımcı olacaktır.
Bu nesneleri ışık kaynağı ile kadrajımız arasında mekanımızın el verdiği şartlarda konumlandırılması dilediğimiz ışığı bize sunacaktır bunu nokta aydınlatması,arka-ön fon ışıklandırmasında genel aydınlatmada kullanabiliriz.
Yansıma hususunda bir önerim alüminyum folyo ile dolgu ışığı ve gölgelerin kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Burda tek yapmanız gereken alüminyum folyoyu buruşturup ışık kaynağı ve yansıma için kullanılan diğer malzemelere destek sağlayacak şekilde konumlandırılması.
Konsept oluşturma ve obje konumlandırılması üzerine aynı nesneyi kullanarak bir çok anlatı oluşturmak mümkün yaratıcılığınızı güveninin.
Konu hakkında sorularınızı yorum ile ulaştırabilirsiniz.
Sevgi ile saygıyla… Sanatla ve sağlıkla kalın bir sonraki yazıda görüşmek üzere
[Zombify_post]
0 Yorum