EGZERSİZ VE SAĞLIKLI YAŞAM

8 dakika


60

Günlük hayat içerisinde belli bir koşuşturmamız var. İşe gitmek için otobüsü yakalamaya çalışmak, işe araba ile gidiyorsak iş yerinde asansörü yakalamaya çalışmak, iş yerinde asansör bulunmuyorsa merdivenleri kullanmak gibi basit ama biz farketmeden hareket etmemizi sağlayan benzer eylemler vesilesiyle bir şekilde bedenimizi ve kaslarımızı çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Bu eylemler her ne kadar egzersiz ve sağlıklı yaşam konusuna hizmet ediyor gibi görünse de gerçekte işin rengi farklıdır.  

Genç yaşlarda bazı fiziksel işleri daha rahat yapabiliyor olsak da doğanın bir kanunu olarak yaşımız ilerlemeye başladığında elbette ki değişimler yaşanır. Bu durumun bir getirisi olarak gücümüzde , kas kuvvetimizde ve yaşam kalitemizde de değişiklikler olması kaçınılmazdır. Bİyoloji ve fiziksel kapasite ile ilgili değişikliklerin yanı sıra hayatın bazı alanlarında ortaya konan yeniliklerin de bu değişiklik konusuna etki ettiğini savunabiliriz. Bu alanlardan bir tanesi herkesin bildiği ve herkesin bir şekilde kullanmak durumunda kaldığı; teknoloji.  

Teknoloji son hızla ilerliyor ve her geçen gün ortaya çıkan gelişmelerle insan hayatını kolaylaştırıyor. Ortaya çıkan bu gelişmeler insanları hareketsizliğe ittiği için sağlık durumuna olumlu bir etkisi olduğunu söylemek güç. Teknolojiyi kullanmadan da yaşamak neredeyse imkansız. Hal böyle olunca günlük hayat içerisinde gerçekleştirdiğimiz bazı şeyler kondisyonumuz ve fiziki kapasitemiz için yeterli gelmemeye başlıyor. Kapı menteşeleri misali kullanılmayan kasların ve eklemlerin zamanla hareketleri kısıtlanmaya başlıyor. Bu durumda egzersizi mutlaka hayatlarımıza entegre etmemiz gerekiyor.  

Egzersizi sadece gençler yapar olgusunu bir kenara bırakarak her yaşta egzersize başlanabileceğini, her yaşa ve duruma göre bir program yapılabileceğini ve bunun kendimize yapacağımız en güzel yatırım olduğunu kabul ederek başlayabiliriz.  

Egzersizin vücut kompozisyonu, psikoloji, bazı metabolik hastalıklar, kas – iskelet problemleri, eklem rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemimize olumlu etkileri vardır. Haftada en az 2 kere egzersiz yapmamız yeterli olacaktır.  

Egzersiz çok genel bir kavram olmakla birlikte nereden başlayacağımız sorunsalı da oldukça yaygındır. Bu konuda sade ve ücretsiz bir aktivite olan yürüyüş tercih edilebilir. 30 – 45 dakika kadar yapacağınız orta tempolu yürüyüş günlük egzersizinizi tamamlamanız açısından size kolaylık sağlayacaktır.  

Kaslarınızı kuvvetlendirmek ya da dayanıklılığınızı arttırmak isterseniz pilates ve yoga gibi egzersiz çeşitlerinden birini tercih edebilir ve çalışmalara başlayabilirsiniz.  

Fiziksel bedenimiz bizim evimiz. Nasıl ki içinde oturduğumuz bir çatısı olan evlerimize iyi bakıyorsak bedenimize de iyi bakmak kendimize karşı sorumluluğumuz.  Sağlıklı bir yaşam için ve özellikle içinde bulunduğumuz bu dönemde bağışıklık sistemimizi de ayakta ve kuvvetli tutmamız gerektiği için egzersiz yapma konusuna gereken önemi vermeliyiz.  

[zombify_post]


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

60
Gizem Torun<span class="bp-unverified-badge"></span>

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir