Dizi – Filmlerin Esinlendiği Kitaplar

''Hayatını değiştiren bilgi hangi kitapta bilemezsin. O yüzden okumaya devam et... ''17 dakika


   Dizi – Filmlerin Esinlendiği Kitaplar

''Hayatını değiştiren bilgi hangi kitapta bilemezsin. O yüzden okumaya devam et… ''


Diğer Edebiyat içeriklerine ulaşmak için tıklayın…


    Çok popüler bazı sorular vardır. İnsanları taraflara ayıran… Menemen soğanlı mı soğansız mı olur? Hayır, o değil. Belki daha sonra tartışırız onu da. Kitabını okumak mı? Dizi-filmini seyretmek mi? Benim fikrimi soracak olursanız, kitabını okumak. Sizce? Cevap vermeden önce beğendiğim bazı kitapları tanımak için kısa bir yolculuğa çıkalım istedim.

 Sizler için dizi – filmlerin esinlendiği bazı kitapları derledim.

Koku: Bir Katilin Hikayesi – Patrick Süskind

 En çok etkilendiğim kuşkusuz, Patrick Süskind'in edebiyat dünyasına bomba gibi düşen, özgün adı Das Parfum olan romanı Koku. Kafka’nın eserinde görülebilecek bir insanlık tragedyası sanki.

 18. yüzyılda Paris’te geçen romanda insan üstü bir koku alma yeteneği bulunan Jean-Baptiste Grenouille’nin hikâyesi anlatılıyor. Kokusuz olsaydınız, hayatınız nasıl olurdu? Kokusuzluk insana en fazla neler yaptırabilir? Sorularını kendinize soracaksınız. Baş kahramandan çoğu zaman nefret etseniz de, sevilmemiş ve sevmemiş çocukluk geçiren biri. Ona bazen hak verecek, bazen nefret duyacaksınız.

  Alman yönetmen Tom Tykwer tarafından ‘‘Perfume: The Story of a Murderer’’ adıyla sinemaya uyarlandı. Kitap ve filmi ile büyülenip, etkisinden kurtulamayacaksınız.

Muhteşem Gatsby – F. Scott Fitzgerald

  20. Yüzyıl Amerikan edebiyatının en iyi romanlarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Caz Çağı olarak bilinen 1920'li yılları bütün coşkusu, aşırılıkları, şiddeti ve çöküşünü Fitzgerald’ın namına yakışır bir şekilde parlak kalemiyle yansıtıyor.

  Eğitimsiz bir aileden gelen yoksul baş kahraman Jay Gatsby’nin servet ve güç kazanarak Long Island'da bir malikânede sürdürdüğü debdebeli yaşam tarzı ve umutlarla, saplantı haline getirdiği ilk aşkı Daisy ile hikayelerini anlatıyor. Yazar, Gatsby'nin uğradığı yıkım ile Amerikan Rüyası'nın da çöküşüne atıfta bulunuyor gibi.

  Beyaz perdeye aktarılan filmin oyuncu kadrosunda ise Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby), Tobey Maguire (Nick Carraway) yer alıyor. Bir itirafta bulunmam gerekirse, Leonardo’nın hatrına filmini seyretmek daha keyifliydi.

Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin

   Bildiğiniz gibi Reşat Nuri Güntekin’in birçok romanı beyaz perdeye uyarlandı. Yaprak Dökümü, Dudaktan Kalbe, Bir Kadın Düşmanı… Çalıkuşu’nun kalbimi fetheden tarafı Mustafa Kemal Atatürk’ün baş ucu kitabı olmasında saklı kuşkusuz.

  Küçük yaşta anne babasını kaybeden Feride’nin yaşadıkları zorlukları, Kamran’a olan büyük aşkını ve Anadolu’da öğretmenlik yaptığı yıllarda Anadolu insanının yaşantısını konu alıyor. Biliyor musunuz? Reşat Nuri Güntekin, ilk zamanlar bu eseri “İstanbul Kızı” adıyla dört perdelik bir tiyatro oyunu olarak kaleme almış ve 1922’de Vakit gazetesinde yayınlandıktan sonra büyük ilgi gören eser, bir roman olarak kalmıştır.

  Bizim kuşak, Fahriye Evcen ve Burak Özçivit’in oynadığı uyarlaması ile hatırlasa da ilk 1966 yılında Türkan Şoray ve Kartal Tibet’in oynadığı siyah beyaz Türk filmidir.

Türk edebiyatının ses getiren yazarının, kitabı mı yoksa uyarlamaları mı? Her ikisi de keşfedilmeye değer.

Hayata Dön – Gülseren Budayıcıoğlu

   Psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu'nun kaleminden edebiyat kokan bir anlatı. Psikanalizin sihirli değneğinin dokunduğu yerde, çirkin genç kızın açıldıkça güzel bir prensese dönüşmesi ile ortaya çıkan bir başarı öyküsünü konu alıyor. Hüzünlü,sizi içine çeken,bir solukta bitireceğiniz kitap aynı zamanda psikiyatri terimlerini tanımınızı sağlıyor.

 Budayıcıoğlu’nun romanı, İstanbullu Gelin adlı uyarlaması ile yönetmenliğini Zeynep Günay Tan ve Deniz Koloş'un yaptığı televizyon dizisi olarak karşımıza çıkıyor. Başrollerinde Özcan Deniz ve Aslı Enver oynuyor. Kitapta olduğu gibi dizide olması gerektiği gibi yansıtılmış.

Aşk-ı Memnu – Halid Ziya Uşaklıgil

  Halid Ziya’nın muhteşem eseri Aşk-ı Memnu, Adnan Bey’in kendisinden yaşça küçük Bihter Hanım’la olan evliliği ve Adnan Bey’in genç yeğeni Behlül ile yengesi Bihter arasında yaşanan yasak aşkı konu alır. Servet-i Fünûn döneminin realist-naturalist bir romanıdır.

Batılılaşmaya çalışan İstanbul’u ve her devrin hikayesini anlatır aslında bizlere. Sık sık sosyal medyada yüzümüzü güldüren tiratlarını görürüz.

‘‘Beni beni, Bihter’ini’’ repliği ile hüzünlendirirken… ‘‘Tabi siz anneleri tarafından size emanet edilen çocukları her bakımdan yetersiz gördüğünüz kadının annelik etmesine şiddetle karşısınız ama’’ repliği ile gülümseriz. 1975 ve 2008 yılları uyarlamaları olan televizyon dizilerinin çok izlendiği ise bilinen bir gerçek…

Büyük Umutlar – Charles Dickens

  İngiliz edebiyatının dev yazarı Charles Dickens’ın romanı Büyük Umutlar, onun en beğenilen, en çok okunan yapıtıdır. Köyünde zor bir çocukluk geçirdikten sonra esrarengiz bir mirasa konan ve gönlü karasevdayla, gözü yükselme hırsıyla perdelenmiş genç Pip'in maceralarını anlatır. Yazar, sanayileşen toplumdaki sevgisizliğe, ikiyüzlülüğe karşı çıkarken, para hırsı ve ayrımcılık üzerine kurulu toplum düzenine açıkça kin kusar.

İlk 1946 yılında David Lean yönetmenliğinde aynı adlı roman ile senaryoya uyarlanmışdır. Daha sonra da çağdaş uyarlaması ile Alfonso Cuarón yönetmenliğinde 2008 yılında…

Pip’in rüyaları esrarengiz bir haminin yardımı  gerçek olucak mıdır? Öğrenelim mi?


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

SERAY YILMAZ<span class="bp-verified-badge"></span>

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about personality
Trivia quiz
Series of questions with right ve wrong answers that intends to check knowledge
Story
Formatted Text with Embeds ve Visuals
Video
Youtube ve Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF