Dünya tüm hızıyla dijital bir çağa geçiş yaptı. Ünlü girişimci Elon Musk yörüngeye uydular göndermeye başladı. İnternet artık uydular üzerinden daha hızlı kullanılsın diye. Amazon şirketi de yine aynı şekilde geçtiğimiz aylarda bir atılım yaptı. Dünya hızla dijital bir çağa giriyorken peki radyoların akıbeti ne olur? Bu soruyu soran milyonlarca radyo dinleyicisi var.
Radyo dinleyicisi biraz klasikçidir. Günümüzde televizyon çıktığında “Radyo biter yaa” diyenler ile “Abi YouTube var, diğer müzik uygulamaları var canım isterse açar ordan dinlerim” diyenlerin sayısı oldukça fazla. Buna rağmen radyo dinleme oranı da azımsanmayacak kadar fazla. Hala bir yerlerde eğlencesi radyo olan birçok insan var. Çünkü radyolar müzik kutusu dışında sizinle konuşan, yolda size yoldaş olan, yemek yaparken eşlik eden arkadaştır. Her dönem çıkan veya yükselen her uygulamada ve durumda radyoların biteceği iddia edilmişti. İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgını sebebiyle yapılan araştırmalarda ise radyo dinleme oranının çok daha fazla yükseldiği görülmüş.
Peki radyolar dijital çağa hazır mı?
Karantina Sürecinde Okuyacak Kitap Bulamayanlara 7 Eğlenceli Kitap Tavsiyesi adlı yazım için tıklayın…
Radyolar Bitmez!

Radyoların neredeyse hepsi halen analog cihazlar kullanıyor. Bir verici tarafından sinyal frekanslara gidiyor. O sesler bizim kulağımıza geliyor. Çok meşakkatli bir iş. Oysa dijital öyle mi? Gir telefona indir uygulamayı çalsın. Evet bu kadar basit.
Radyolar yeni çağa hazır. Yerel ve bölgesel radyolar için geçerli olmayan bir araştırma bunun en büyük kanıtı. Zaten radyo dinleyen herkes bilir ki dinlediğimiz bütün radyolar uygulamalar, Web Sitesi, YouTube gibi alanlardan bize ulaşıyor.
Aslında her döneme, her koşula, teknolojik olaylara en çok uyum sağlayan ve benimseyenler ilk radyolar. Zamanında kasetlerle çalınan şarkılar artık bir bilgisayara yüklenmiş durumda. Kaseti tak, şarkıyı bul, sesi ayarla, anons yap... İnsan yazarken yoruluyor. Neyse ki artık böyle değil. Bir. Düğmeye bas, kızağı sürükle ve "Merhaba sevgili dinleyenler"
Gelecekte En İyisi Radyolar

Az önce de bahsettiğimiz gibi radyolar bütün teknolojik durumlara en çabuk uyum sağlayan yerler. Kolay entegre olan bir yaşam tarzına sahip. Her şeyi ilk önce alıp kullanma hevesi en üst seviyede.
Akıllarda ise en çok şu soru var. "Araba teypleri de iptal olacaksa arabada nasıl dinleyeceğiz? Şöyle ki, 2015 yılından beri çıkan araçların neredeyse tamamında dijital bir anten sistemi kullanılıyor. Bu sistem verici olmasa bile uydu yoluyla sesleri alıp bize iletebiliyor. Bu sayede radyoları dinlemeye devam ediyoruz.
Yani dijitalleşen bu dünyada radyolar da boyut atlamayı başarıyor.
Yalnızların arkadaşı, mutfakta hanımların kankası, arabada yol boyu eşlik eden yoldaş yine hep yanınızda kalıyor.
Son dönemlerde sıkıntılı süreçler bile geçiriyorlar. Reklam gelirlerinin ciddi şekilde düştüğü bir dönemdeyiz.
Yakın zamanda Türkiye Radyocular Birliği tarafından düzenlenen ve neredeyse bütün radyoların katıldığı Radyo Türkiye projesi ile seslerini duyurmaya başardılar. Geliri ise "Biz bize yeteriz Türkiye'm" kampanyasına bağışlandı.
Meselenin özü ise şu:
Her yenilikte biter denilen, her seferinde bu kez toparlanamaz denilen radyolar ayağa kalkmayı başardı. Bize de omuz vermek düşer. Çünkü artık İnternet hayatımızın büyük bölümü kaplamış durumda. Televizyon izleyen sayısı geçen yıllara oranla hızla düşüyor. Bu döngünün galibi radyolar olabilir. Gelecekte dijital dünyanın lideri radyolar olabilir.
Radyo en iyi arkadaş olabilir....
0 Yorum