Çift Anadal (Çap) Nedir? Başvuru Koşulları Nelerdir?

Bir lisans öğretim programına (birinci anadal) kayıtlı olan öğrencilerin, aynı yükseköğretim kurumundan iki diploma alma şansı sunar.7 dakika


87

Bir lisans öğretim programına (birinci anadal) kayıtlı olan öğrencilerin, aynı yükseköğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır.

Öncelikle çift anadal yapmak gözünüzü korkutmasın.Çift anadal yapabilmeniz için bazı koşullar vardır. Bu koşullar üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösterebiliyor.Öncelikle  çift anadala en erken 3. Dönemde en geç ise 5. dönemde başvurabilirsiniz.Çift anadalda ki başvuru zamanını kaçırmamaya çalışın. Başvuru zamanını okulunuzun  web sitesinden ya da öğrenci işlerinden öğrenebilirsiniz.

Genel olarak ise belli bir GANO’ya yani yıl sonu ortalamasına sahip olamalısınız.Genellikle bu ortalama 4 üzerinden 3 civarı (farklılık gösterebilir) bir ortalamadır.100 üzerinden sistemlerde ise 70’dir.Ortalamanız ne kadar yüksekse kabul edilme ihtimaliniz o kadar artar.Çift anadaldaki en önemli diğer konu ise seçeceğiniz bölümdür.Çünkü her bölümden her bölüme  çift anadal yapamazsınız.Mesela ben Uluslararasi İlişkiler(İng) bölümündeyim ve  İşletme bölümünde çift anadal yapıyorum.Burada ki bölüm sizin tercihiniz.Bizim üniversitemizde Psikoloji, Havacılık Yönetimi , Siyaset Bilimi vb. alanlarda vardı ama ben gelecekteki hedeflerimle doğru orantılı olarak İşletme bölümünü seçtim.Bölümü seçerken kendi ilgi alanınıza ya da gelecekteki hedeflerinize göre bir bölüm seçebilirsiniz.

Diğer bir konu ise  ortak dersler çift anadalda kilit noktadır.Çünkü eğer kendi ana bölümünüzde o dersi almış ve dersten geçmiş iseniz tekrardan çift anadalda seçtiğiniz bölümde bu dersi almayabilirsiniz.Ama bazı durumlar vardır; eğer bölümünüzü Türkçe okuyorsanız ve çift anadalda öğretim dili  İngilizce bir bölüm seçmiş iseniz aldığınız ortak dersleri tekrardan almanız gerekebiliyor.Fakat bölümünüzün öğretim dili İngilizce ise  ve Türkçe bir bölümde çift anadal yapacaksanız burada ki ortak dersleri tekrardan almıyorsunuz.Mesela ben Genel Muhasebe , İstatistik gibi bazı dersleri ana bölümümde almış olmadığım için İşletme çift anadalımda bu dersleri almak zorunda kaldım.Ama kendi bölümümdeki Law, Economics gibi dersleri ise kendi bölümümde bu derslerden geçtiğim için tekrardan bu dersleri almadım.

Ayrıca kendi bölümümde 2. Sınıf iken İşletme bölümünde 1. Sınıftaydım.Çünkü ders kredim yeterli olmadığı için fazla ders alamadım.Ama bu koşulların her üniversitede farklılık gösterdiğini unutmayın.Kesinlikle okulunuzun çift anadal yönetmeliğini okumanızı şiddetle tavsiye ederim.Hatta danışman hocanız ile görüşmeniz de sizin faydanıza olacaktır.Çift anadalda tabiki diğer arkadaşlarınıza göre yükünüz biraz fazla oluyor çünkü arkadaşlarınız 7 ders alırken siz 9 ders alıyor olabilirsiniz.Ama unutmayın ki bu zamanlarda harcadığınız emeğin karşılığını bir yerlerde mutlaka alacaksınız.

[zombify_post]


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

87
Tuğba Göncü<span class="bp-verified-badge"></span>

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir