Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi

Unicef, barolar birliği.9 dakika


Dünya çocuk hakları günü , bugünün önemi büyüktür. 20 Kasım 1989 yılında 196 ülke tarafından kabul edilmiş olan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi uluslararası düzeyde tüm dünya çocuklarını kapsayan bir insan hakları çalışmasıdır. aşağıda sözleşme maddelerinin tamamını pdf formatında bulabileceksiniz. 

Ülkemizin imza attığı çocuk hakları bildirilerinden Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi, 54 maddenin, ilk 5 maddesini ve tamamını okuyabileceğiniz UNICEF bağlantısını paylaşıyoruz.

Tekrar etmek istediğimiz önemli konulardan biri de sokakta çalıştırılan yani şartları dolayısıyla istismar şekillerinden birine açık açık maruz bırakılan çocuklarımızın kayıt altına alınması ve daha ciddi fiziksel istismara maruz bırakılmasının önlenmesi ile ilgili… Herkesi Para verme Çözüm ol diyerek sokakta çalıştırılarak istismar edilen çocuk gördüğünüzde 183 çocuk, kadın ,yaşlı ve engelli acil yardım hattını ve 144 sosyal ekonomik destek hattını aramaya davet ediyoruz.

Bugün 20 Kasım 196 ülkenin imzasıyla , Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi Kabul edildi.Sözleşmenin uygulanırlık denetimi için “Çocuk Hakları Komitesi “ kuruldu…

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmenin tüm maddelerine :

http://cocukhaklari.barobirlik.org.tr/dokuman/mevzuat_uamevzuat/birlesmismilletler.pdf

Ve Cenevre Çocuk Hakları Bildirisininmaddelerine :

https://www.unicefturk.org/public/uploads/files/UNICEF_CocukHaklarinaDairSozlesme.pdf

Linklerinden ulaşabilirsiniz.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi temel hakları şu şekilde özetlenebilir:

  • Ayrım gözetmeme (Madde 2)
  • Çocuğun yüksek yararı (Madde 3)
  • Yaşama ve gelişme hakkı (Madde 6)
  • Katılım hakkı (Madde 12)

Cenevre Çocuk Hakları bildirisinin ilk 5 maddesi ;

Madde 1

Bu Sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.

Madde 2

  1. Taraf Devletler, bu Sözleşme’de yazılı olan hakları kendi yetkileri altında bulunan her çocuğa, kendilerinin, ana–babalarının veya yasal vasilerinin sahip oldukları, ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, doğuş ve diğer statüler nedeniyle hiçbir ayrım gözetmeksizin tanır ve taahhüt ederler.
  2. Taraf Devletler, çocuğun ana–babasının, yasal vasilerinin veya ailesinin öteki üyelerinin durumları, faaliyetleri, açıklanan düşünceleri veya inançları nedeniyle her türlü ayırıma veya cezaya tâbi tutulmasına karşı etkili biçimde korunması için gerekli tüm uygun önlemi alırlar.

Madde 3

  1. Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararı temel düşüncedir.
  2. Taraf Devletler, çocuğun ana–babasının, vasilerinin ya da kendisinden hukuken sorumlu olan diğer kişilerin hak ve ödevlerini de gözönünde tutarak, esenliği için gerekli bakım ve korumayı sağlamayı üstlenirler ve bu amaçla tüm uygun yasal ve idari önlemleri alırlar.
  3. Taraf Devletler, çocukların bakımı veya korunmasından sorumlu kurumların, hizmet ve faaliyetlerin özellikle güvenlik,sağlık, personel sayısı ve uygunluğu ve yönetimin yeterliliği açısından, yetkili makamlarca konulan ölçülere uymalarını taahhüt ederler.

Madde 4

Taraf Devletler, bu Sözleşme’de tanınan hakların uygulanması amacıyla gereken her türlü yasal, idari ve diğer önlemleri alırlar. Ekonomik, sosyal ve kültürel haklara ilişkin olarak, Taraf Devletler eldeki kaynaklarını olabildiğince geniş tutarak, gerekirse uluslararası işbirliği çerçevesinde bu tür önlemler alırlar.

Madde 5

Taraf Devletler, bu Sözleşme’nin çocuğa tanıdığı haklar doğrultusunda çocuğun yeteneklerinin geliştirilmesi ile uyumlu olarak, çocuğa yol gösterme ve onu yönlendirme konusunda ana–babanın, yerel gelenekler öngörüyorsa uzak aile veya topluluk üyelerinin, yasal vasilerinin veya çocuktan hukuken sorumlu öteki kişilerin sorumluluklarına, haklarına ve ödevlerine saygı gösterirler.

Çocukların çocukluğa yakışır neşe ve sevgide büyüdükleri bir Dünya temennisiyle .


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

N.söz Uçar<span class="bp-verified-badge"></span>

Bir Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about personality
Trivia quiz
Series of questions with right ve wrong answers that intends to check knowledge
Story
Formatted Text with Embeds ve Visuals
Video
Youtube ve Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF