Aslında bu yazıyı "Yeni Türkçe müziğe katlanamamak -2" üzerine yazmayı düşünüyordum; ama o yazı bence o noktada kalmalı kanısına vardım 🙂
Bence bize biz olduğumuzu hissettiren ve daha doğrusu müzik dünyamıza önemli isimler kazandıran bir yarışma olarak Altın Mikrofon müzik ödüllerinden bahsetmek istedim.
İlk yazımda bahsettiğim gibi 1961 yılında Bak Bir Varmış Bir Yokmuş şarkısının yazılmasıyla birlikte batılı enstürümanlarla Türkçe sözlü müzik dönemi başlamıştı. Artık yıl 1965'ti ve Hürriyet Gazetesi bir müzik yarışması duyurdu "Altın Mikrofon".
Yarışmanın amacı yeni yeni ortaya çıkan Türkçe hafif batı müziğinin kitlesini artırmaktı.
Hadi bakalım siz de oy verin ve günümüzün altın mikrofon birinsicini seçelim…
1. Altın Mikrafon Yarışması (1965)
İlk etapta jüri çok saygın insanlardan oluşturulur: M. Nurettin Selçuk, Nadir Nadi, Cüneyt Orhon ve Safiye Ayla gibi kişilerin oluşturduğu tam 119 jüri seçildi.
Bu saygın jüriye de rekor bir başvuru yapıldı ve tam 78 kişi yarışmak için başvurdu. Yarışma zamanı gelene kadar bu yarışmacılar ya grupları dağıldı ya da yarışmaktan vazgeçtiler ve sayı 41 kişiye kadar düştü. Türk pop müziği ya da o zamanlarki adı ile Türkçe sözlü hafif batı müziğinin temelleri burada atılmıştı artık ve 6.5 saat süren yarışmanın ardından artık finale kalan 10 kişi belli olmuştu.
Elenenler arasında daha sonradan adını altın harflerle müzik dünyamıza yazdıran Erol Evgin, Cem Karaca, Ayla Dikmen gibi isimler finalist olamamışlardı.
Yarışma öce 6.5 saat süren elemenin ardından 10 kişilik finalistler belirlemiş oldukları 2 şarkı ile birlikte Ankara, Adana, İzmir'de 1, İstanbul'da 4 konser verecekler ve halk oylama yaparak birinciyi belirleyecekti.
İşte Finalistler:
[zombify_post]
0 Yorum