Aforizma Ustası – Halil CİBRAN

"Yalnızca sevgi ve ölüm her şeyi değiştirebilir."9 dakika


68

Aforizma Ustası – Halil CİBRAN

“Yalnızca sevgi ve ölüm her şeyi değiştirebilir.”


Karanfil Yağı – #555kelimelikhikayeler adlı yazım için tıklayın…

Diğer Edebiyat içeriklerine ulaşmak için tıklayın…


Yazının icadından bu yana insanlık, doymak bilmez bir açlığı sahipti. Yazmak…

Eski lahitler, papirüsler, ciltli kitaplar boyu anlatılacak tonlarca mevzu ve bunları yazılara döken milyonlarca yazar arasında sıyrılan biri vardı. Halil Cibran

6 Ocak 1883 senesinde Lübnan’da dünyaya gelen yazar, batı ülkelerinde Kahin Gibran mahlasıyla anılırdı. 

Henüz çocuk yaşlarında İngilizce, Arapça ve Fransızca öğrendi ve 11 yaşındayken, annesi ile birlikte Amerika’ya taşındı. 

Fotoğrafçı Fred Holland Day vesileyle sanata ilk adımlarını resim ile attı. 1904 senesinde El-Muhacir dergisinde ilk denemelerini yayınladı. İlk makalesinin adı “Vizyon” çalışmasıydı ve burada kafesteki bir kuşu betimlemişti. 

1923 senesine gelindiğinde, “Ermiş” isimli başyapıtını yayınladı. 26 karma şiirinden oluşmuş bu eser birçok dile çevrilmişti. 

Avrupa ve Amerika’da o 68 kuşağı olarak nitelendirilen jenerasyon tarafından çok okunan Cibran kitapları, yine o döneme damgasını vurmuştu. 

Rock’n Roll’un kralı Elvis Presley de sıkı bir Halil Cibran hayranıydı. Elinden Cibran’ın kitaplarını düşürmeyen sanatçı, yazarın birçok eserini ücretsiz dağıtmıştı. 

Değindiği konular yüzünden kilise tarafından aforoz edilen sanatçı, 1931 yılında siroz ve tüberküloz nedeniyle hayatını kaybetmiştir. 

Eserlerinde birçok konudan bahsetmesine rağmen, alt metinlerin çoğu sevgide birleşiyordu. Sevgi konusunu bu denli özenli işleyebilen sayılı yazarlardan biriydi. Doğa sevgisi, vatan sevgisi sanat sevgisi ve özellikle evrensel sevgiyi muazzam üsluplar ile yansıtmıştır. 

Çoğu yazarın yüzlerce sayfada anlattığı duyguları-fikirleri tek cümlelerde verebilmek büyük ustalık gerektirir. Bu denli yoğun hislerin kısa paragraflarda verilebilmek ise gerçekten takdire şayan bir hadisedir. 

Halil Cibran, böylesine zor bir eylemi, kelimeler ile raks edercesine estetik yapabildiği için diğer yazarlara nazaran ayrı bir konumdadır. 

Ustadır ve usta olarak anılacaktır. 

Muazzam aforizmalarından birkaç örnek vererek bitirelim.

Kederli olduğunuz zaman yine yüreğinize bakın göreceksiniz, aslında bir zamanlar neşe kaynağınız olan için ağlamaktasınız.”

Dağılan ruhumun parçaları ile doludur şehrin sokakları…

“Kuyunuz dopdoluyken susuzluktan korkmak dindirilemez bir susuzluk değil mi?”

Aynı duyguyu paylaşan kederli ruhlar birbirleriyle karşılaştıklarında huzur bulurlar.”

Her insan iki insandır; biri karanlıkta uyanık, diğeri ise aydınlıkta uykudadır.”

“Hayatın bütün esrarını çözdüğün vakit ölümü arzularsın. Çünkü o da hayatın sırlarından biridir.”

Bir gün iyilik ve kötülük deniz kıyısında karşılaştılar, dediler ki; ‘haydi denize girelim!’ elbiselerini çıkartıp sularda yüzdüler. Bir süre sonra kötülük, kıyıya dönüp iyiliğin giysilerine büründü ve yoluna gitti. İyilik de denizden çıktı fakat kendi elbiselerini bulamadı. Çıplak olmaktan utanıyordu, çaresiz kötülüğün elbiselerine büründü ve yoluna devam etti. O gün bu gündür insanlar onları birbirine karıştırır. Ancak içlerinden iyiliğin gözlerindeki ışıltıyı bilen bazıları vardır ki, elbiselerine bakmaksızın onu tanırlar. Ve yine kötülüğün yüzünü ve gözlerini tanıyan bazıları vardır ki, elbiseleri onu tanıyanların gözlerinden gizleyemez.“

“Bana “seni anlamıyorum” demen, haketmediğim bir övgü, haketmediğin bir yergidir.”

“İnsanın düşlediği şey ile gerçekleştirdiği şey arasında, ancak kendi engin arzusuyla aşabileceği bir mesafe vardır.”

“Yalnızca sevgi ve ölüm her şeyi değiştirebilir.” 

[zombify_post]


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

68
Melih Yüksel<span class="bp-verified-badge"></span>

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir